Starliner je obtičal v orbiti

Jurij Kristan

21. dec 2019 ob 21:43:10

Boeingovi kapsuli za pošiljanje astronavtov v Zemljino krožnico se je na prvem testnem poletu v vesolje zataknilo: medtem ko je izstrelitev potekala brezhibno, je prišlo do napake pri usmerjanju proti Mednarodni vesoljski postaji in plovilo je obtičalo v tirnici, od koder se bo verjetno jutri predčasno vrnilo na tla.

Boeingova kapsula CST-100 Starliner in SpaceXovo konkurenčno plovilo Crew Dragon tvorita temelje Nasinega načrta za vnovično pošiljanje ljudi v vesolje z lastnimi zmogljivostmi, kajti vse od upokojitve raketoplanov Space Shuttle morajo Američani za to mastno plačevati Rusom. Do letošnje pomladi je bil SpaceX v zaznavni prednosti, saj je marca brez posadke že dosegel ISS. Toda aprila se je zalomilo in eno od kapsul so izgubili v eksploziji ob preizkušanju motorjev, kar je dalo zagon Boeingu, ki se je sicer pretežno obiral. To pomeni, da oba programa zamujata, zato je bil petek za podjetje in Naso zelo pomemben dan: prvi polet Starlinerja proti ISSu, to pot še brez posadke.

Izstrelitev iz Cape Canaverala na zanesljivi raketi Atlas V je danes ob 11.36 po našem času potekala brez težav. Toda hudič je dobil mlade takoj po tem, ko se je kapsula ločila od druge potisne stopnje, kajti namesto da bi pognala motorje za utirjanje v orbito Mednarodne vesoljske postaje, je prižgala motorje za ohranjanje smeri. Ko so nadzorniki to opazili, je prišlo do nove nerodnosti, saj je njihov ukaz za popravke do plovila potoval več minut, in sicer spričo nesrečnega naključja, da je signal s tal ravno menjal satelite, prek katerih potuje do plovil v vesolju. Zato je kapsula z nesmiselnimi manevri potrošila preveč goriva, da bi sploh lahko še teoretično prišla do ISSa. Tako so v Nasi sklenili, da bodo misijo, ki bi sicer morala trajati dober teden, skrajšali in skušali že jutri, v nedeljo, Starlinerja varno spraviti nazaj na Zemljo.

Po sedaj znanih podatkih je glavni krivec notranja ura v kapsuli, ki beleži tekoči čas misije (Mission Elapsed Time) in nadzoruje zaporedja samodejnih strojnih ukazov. Zaradi napake v uri naj bi Starliner ob odklopu s pogonske rakete tako zmotno mislil, da je že v pravilni orbiti, in sprožil napačne postopke. Kako je lahko do takšne napake prišlo, morajo inženirji še ugotoviti, splet pa je kakopak že poln pikrih šal na račun Boeingove programske opreme in prakse testiranj pred poleti. Ali si lahko Rusi manejo roke zaradi novih pogodb z Naso, pa še ni jasno, saj je treba najprej videti, koliko bo to upočasnilo Starlinerjev razvoj. Tudi SpaceX še ni dal točnega datuma za prvi poleg Crew Dragona s posadko, ki naj bi se zgodil "do konca pomladi".

Posodobitev (22.12.): Danes, v nedeljo, je Starliner po opisanem skrajšanem urniku misije uspešno pristal.