Združljivost v vesolju: primer oblek

Matej Huš

20. avg 2024 ob 23:32:59

Astronavta, ki sta še vedno na prisilnem podaljšanem bivanju na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) zaradi okvare Boeingove kapsule, ki ju je tja pripeljala, sta pred novo prepreko. Če se želita domov vrniti s SpaceX-ovim plovilom, kar je čedalje verjetneje, če ne bodo Boeingovi in Nasini inženirji natančno ugotovili razloga za Boeingove težave in jih odpravili, potrebujeta nova oblačila. Skafandra, ki bi ju uporabila v Boeingovem Starlinerju, nista združljiva s tistimi za SpaceX-ov Crew Dragon.

V plovilih skafandri niso potrebni, a brez njih poleti vseeno niso dovoljeni. Astronavti imajo dve vrsti oblek. Za izhode na prostor uporabljajo okorne in velike skafandre (EVA suit), ki imajo lastno zalogo plinov in vso opremo za zagotavljanje življenjskih pogojev. V plovilih načeloma skafandrov ne potrebujejo, ker je atmosfera prilagojena ljudem, a vedno lahko gre kaj narobe. V drugo vrsto oblačil se zato napravijo zgolj iz previdnosti, da lahko ob požaru, izgubi pritiska ali drugih težavah z atmosfero normalno preživijo. Te obleke pa potrebujejo priključke za dostop do sistemov v plovilu.

V izrednih razmerah je seveda možno na Zemljo brez oblačil. Če bi NASA presodila, da ISS grozi katastrofa, bi se lahko astronavta vrnila v Starlinerju, saj je za izredne povratke certificiran. Če pa bi se izredni dogodek zgodil po tem, ko bi se Starliner že avtonomno odklopil, se še vedno lahko vrneta brez obleke v Crew Dragonu. Vse to je bolj tvegano od običajnih postopkov, a če bi bilo tveganje za nadaljevanje bivanja na ISS še večje, bi se to zgodilo. Za zdaj takega primera še ni bilo.

Boeing in SpaceX sta obleke oblikovala popolnoma po svoje, a razlike niso le vizualne, temveč tudi priključki niso združljivi. To niti ni tako nenavadno, saj imajo na primer Rusi še tretjo, svojo vrsto oblek. A to pomeni, da Butch Wilmore in Suni Williams ne moreta nazaj na Crew Dragonu v oblekah za Starlinerja. Dostaviti jima morajo nove.