SpaceXov Crew Dragon prestal ultimativni test

Dare Hriberšek

9. mar 2019 ob 21:38:24

SpaceXova kapsula za človeško posadko se je uspešno vrnila s šestdnevnega testnega poleta do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj. NASA je potrdila, da se je kapsula sinoči ločila od ISS in na poti do Zemlje štirikrat uporabila potisne šobe, da bi upočasnila za prehod skozi zemeljsko atmosfero. Tik pred pristankom so za končno zaviranje poskrbela še štiri padala, ki so kapsulo mehko spustila v Atlantski ocean, kakih 200 kilometrov od obale Floride, kjer jo je nato pobrala posebna, za to namenjena ladja Go Searcher. To je tudi ključna razlika od vseh konkurenčnih plovil s človeško posadko, kajti tako Sojuz, kot tudi Boeingova kapsula Starliner pristaneta na trdnih tleh.

Crew Dragon je na ISS ponesel približno 180 kilogramov zalog in lutko po imenu Ripley, opremljeno s senzorji, ki so merili različne vplive okolja, s katerimi se bo sicer srečevala človeška posadka. Nazaj na Zemljo pa je z njim potovalo 140 kilogramov odpadkov. Notranjost kapsule v razmerah mikrogravitacije so medtem, ko je bila pritrjena na ISS, prvi okusili sedanji trije prebivalci vesoljske postaje, Američanka Anne McClain, Rus Oleg Kononenko in Kanadčan David Saint-Jacques. Slednji jo je pozneje v intervjuju označil za vesoljsko plovilo poslovnega razreda.

Uspešno zaključen test Crew Dragona pomeni, da je ta korak bližje prvemu poletu s pravo človeško posadko. Prav tako je SpaceX s to demonstracijsko misijo dobil številne še manjkajoče podatke, potrebne za še zadnje prilagoditve pred poletom s pravimi astronavti. Naslednji test bo v juniju, ko bodo preizkusili sistem za izredno prekinitev poleta, že julija pa bo na vrsti prvi polet z dvočlansko posadko, izbrana sta bila astronavta Doug Hurley in Bob Behnken.

Je pa, kot je že kar običajno, v težavah Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor SpaceXa. Pentagon trenutno vnovič izvaja njegovo varnostno preverjanje, potem, ko je lani med intervjujem javno kadil marihuano. Konkretnih posledic za SpaceX sicer ni, saj redne posle večinoma vodi COO Gwynne Shotwell. V času ponovnega varnostnega preverjanja posameznik tudi sicer obdrži svoja pooblastila, mu je pa onemogočen dostop do informacij, označenih s stopnjo zaupnosti. Je pa po mnenju dobro obveščenih kajenje marihuane povsem zadosten razlog za odvzem dovoljenja za dostop do tajnih podatkov zveznim uslužbencem in pogodbenim sodelavcem.