Rusija bo še naprej ameriški prevoznik do ISS

Dare Hriberšek

25. dec 2018 ob 22:15:55

Potem ko je NASA leta 2011 upokojila svoj Space Shuttle program, se je morala za prevoz svojih astronavtov do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) zanašati na ruska vesoljska vozila Sojuz. To, napol prisilno sodelovanje, je ves čas teklo brez večjih težav, vse do letošnjega oktobra, ko je morala posadka 57. ekspedicije prekiniti vzlet Sojuza MS-10 in se s pomočjo sistema za evakuacijo vrniti nazaj na Zemljo. Mimogrede, ker je Sojuz tedaj prešel splošno sprejeto višino, ki opredeljuje vesolje, se ponesrečeni polet posadki vseeno štetje za polet v vesolje.

Zdaj je jasno, da se bo sodelovanje med NASO in Roskozmosom nadaljevalo tudi potem, ko in, če bodo ZDA v letu 2019 uspešno certificirala svoji dve novi vesoljski vozili s človeško posadko, Boeingov Starliner in SpaceXov Crew Dragon. Novico je za Space.com potrdila Stephanie Schierholz iz NASINEGA PR oddelka: "Vodstvo NASE je napovedalo, da bodo ameriški člani posadke ISS na vozilih Sojuz leteli tudi še po letu 2019, prav tako bodo na krovu prihajajočih ameriških vesoljskih vozil navzoči ruski kozmonavti." Schierholzeva je še dodala, da bo vzporedno delovanje ameriških in ruskih vozil zagotavljalo redundanco, po drugi strani pa je princip mešanih posadk prikladen tudi zaradi načina, kako je ISS zgrajena. Njena dva ključna dela sta ruski in ameriški, ki se med sabo precej razlikujeta, zato je za njeno nemoteno delovanje ključno, da sta v vsaki ekspediciji vsaj po en Američan in Rus.

Nov sporazum med vesoljskima agencijama sicer še ni podpisan, dosedanji pa je predvideval sodelovanje le še za prihajajoče leto; 28. februarja bosta tako s Sojuzom na ISS odpotovala Američana Nick Hague in Christina Koch.