Napravili prva prašiča z opičjimi celicami

Jurij Kristan

10. dec 2019 ob 08:08:23

Na Kitajskem sta se skotila prva dva prašiča - himeri z opičjimi celicami. Delež slednjih je bil še vedno majhen, obenem pa sta živali v enem tednu poginili, kar kaže, da znanstvenike čaka še veliko dela.

Pomanjkanja človeških organov za presaditve se strokovnjaki lotevajo na različne načine, kot je gojenje umetnih tkiv ali oblikovanje živalskih organov s celicami, ki v človeku ne bi sprožile imunske reakcije. Tako so pred tremi leti v Kaliforniji že nastali prašičji zarodki s človeškimi celicami, ki so jih po enem mesecu uničili - zaradi bojazni, da bi se lahko razvilo človeškemu podobno živčevje. V izogib takšnim pomislekom gredo mnogokje raziskave zato sedaj v smeri razvoja prašiča z opičjimi celicami. Treba je poudariti, da gre tu za himere in ne hibride. Medtem ko pri slednjih bitje nastane iz enega zarodka, s spajanjem dveh linij DNK, so himere produkt dveh zarodkov in nosijo ločene celice dveh različnih organizmov, brez mešanja dednega materiala.

Prvi so sedaj skotitev takšnih prašičjih himer z opičjimi celicami objavili na pekinškem inštitutu za reproduktivno biologijo State Key Laboratory. Celice opic makakov so najprej z genskim inženiringom predelali, da so pričele proizvajati flourescentni protein GFP, s čimer so jim lažje sledili. Nato so iz njih pridobili embrionalne matične celice in jih vnesli v pet dni stare prašičje zarodke. Uporabiti so morali kar 4000 takšnih zarodkov, da se je skotilo deset prašičkov, od katerih sta bila dva himeri. Opičje celice sta imela v srcu, jetrih, vranici, pljučih in koži, in sicer v razmerju med ena na tisoč ter ena na deset tisoč. Vseh deset živali je poginilo v roku tedna.

Zgodnji pogin in pa še vedno nizek delež vnešenih celic tudi pri strokovnjakih sprožata pomisleke, ali je raziskovanje v tej smeri zares smiselno. Kitajci zaradi dejstva, da so poginile tudi živali brez tujih celic, sklepajo, da je bila glavna težava postopek umetne oploditve, ki nam pri prašičih ne uspeva tako dobro kot drugod. Zato menijo, da imajo pri optimizaciji postopkov še ogromno rezerve. Spet drugi so mnenja, da bomo prej kot zdrave himere te sorte imeli umetno zgrajene organe.