Bi imeli telefon brez priključkov? Apple meni, da

Matej Huš

6. dec 2019 ob 23:34:53

Ko je Apple iz telefonov nagnal priključek za slušalke, je sprožil burne odzive in žolčno razpravo o tem, ali ga uporabniki res ne potrebujejo. Na koncu se je izkazalo, da 3,5-milimetrski priključek ni tako nujen, saj so ga odstranili tudi številni drugi proizvajalci telefonov. Nasploh to ni bila prva Applova spočetka samovoljna poteza, ki se je potihoma uveljavila. Apple je tudi nekoč ugotovil, da so kartice SIM prevelike in si izmislil obrezan videz - ki je danes standard.

Za leto 2021 napovedujejo še en preskok. Najdražji model iPhona, po predvidevanjih iPhone 13, ne bo imel več Applovega lastnega priključka Lightning. Toda to ne pomeni, da bo dobil standardni USB-C, temveč ne bo imel nobenega več. Apple meni, da je brezžično polnjenje dovolj razvito in razširjeno, da postane edini polnjenja telefona. Podobno velja tudi za povezovanje z drugimi napravami, ki prav tako gre brez žic. To bo veljalo le za najdražji model, medtem ko v cenejših modelih tudi priključek ostaja. Apple je pravilno ocenil, da ljudje revoluciji načeloma niso naklonjeni, precej raje pa imajo evolucijo.

Drugo leto kakšnih velikopoteznih sprememb med iPhoni ni pričakovati. Obetajo se nam 5,4-, dva 6,1- in 6,7-palčni modeli z zaslonom OLED. Vsi štirje bodo imeli 5G, ki je postal nujno potrebna funkcija modernih telefonov višjega razreda. Druga novost pa je, da bo Apple odslej nove modele iPhonov predstavljal dvakrat letno, s čimer želi poskrbeti za enakomernejšo prodajo. To bo začelo veljati leta 2021.