Bloomberg: Apple bo uvedel USB-C

Matej Huš

15. maj 2022 ob 13:13:13

Po Bloombergovih neuradnih informacijah bomo vendarle dočakali Applove iPhone s priključki USB-C. K temu čedalje glasneje priganjajo tudi evropske inštitucije, zato se je zganil tudi Apple. Apple naj bi poleg telefona s priključkom USB-C razvijal tudi adapter, ki bo omogočal tem prihodnjim iPhonom delovati z obstoječimi dodatki, ki so bili dizajnirani za priključek Lighting. Iz Apple uradnega komentarja ni.

Za zdaj je še prezgodaj govoriti, kdaj bi novosti lahko ugledale luč sveta. To se bo morda zgodilo v letu 2023, še verjetneje pa leta 2024. V novih verzijah, ki bodo izšle letos, bo zagotovo še priključek Lightning. Imajo pa USB-C že sedaj Applovi ipadi in maci, zato bi bil prehod na USB-C tudi za iphone v resnici poenostavitev tudi Applove uporabnike. Šele tedaj bodo lahko polnili se naprave z istim priključkom. Mimogrede, študent švicarskega ETH je za projekt že lani predelal iPhone na USB-C.

Še vedno pa ostaja precej Applovih naprav, ki ostajajo s priključkom Lightning: slušalke AirPod, Applov daljinski upravljalnik, MagSafe in MagSafe Duo. Prehod na USB-C, če se bo res zgodil, bo druga sprememba priključnega standarda za iPhone. V letih 2007-2011 je uporabljal 30-pinski priključek za iPod, v iPhone 5 pa je prvikrat uvedel Lightning. Tudi tedaj je priložil adapterji, ki so stali 30 dolarjev.