Apple uradno potrdil, da bo iPhone imel USB-C

Matej Huš

26. okt 2022 ob 21:11:14

Apple je po pričakovanjih potrdil, da bodo novi pametni telefoni iPhone imeli priključek USB-C. Na izrecno vprašanje The Wall Street Journala, ali bo USB-C nadomestil Lightning, je Applov podpredsednik za marketing Greg Joswiak odvrnil, da se bodo morali prilagoditi zahtevam, da nimajo druge možnosti. Evropska unija je letos sprejela zakonodajo, ki ob jeseni 2024 zahtevala priklop USB-C na vseh prenosnih električnih napravah, kamor sodijo tudi pametni telefoni. Ni pa pričakovati, da bo Apple pretirano naglil, saj je Joswiak na vprašanje o časovnici suho odvrnil, da to narekujejo Evropejci. Ali bodo imeli USB-C tudi telefoni, ki se bodo prodajali na drugih trgih, Joswiak ni razkril.

Ostali proizvajalci pametnih telefonov že leta vgrajujejo priključek USB-C. Čeprav je Applov odgovor logičen, pa vendarle razkriva pomembno informacijo. V skladu z zakonodajo bi lahko Apple tudi odstranil možnost žičnega polnjenja in pustil le brezžično polnjenje na daljavo. Evropska zakonodaja namreč ne zahteva, da morajo imeti vsi telefoni polnjenje prek USB-C, temveč da če se polnijo prek kabla, je treba zagotoviti podporo za USB-C. Apple je očitno presodil, da bi bili telefoni zgolj z brezžičnim polnjenjem še vedno preveč radikalna novost.

Poudarimo pa, da je Evropska unija resda USB-C zahtevala prva, ni pa edina. Tudi Brazilija zahteva podobno, v prihodnosti pa je pričakovati, da bo takšno zakonodajo sprejela še kakšna država. Apple bo namreč tovrstne naprave imel, zato zahteve ne bodo več povezane s strahom, da izdelek umaknejo s trga.