Prvi iPhone z USB-C vreden 86.000 dolarjev

Matej Huš

14. nov 2021 ob 17:16:25

Medtem ko se Apple še vedno zmrduje nad priključkom USB-C v iPhonih in raje uporablja Lightning, čemur se Evropska komisija trudi narediti konec, je študent robotike na züriškem ETH-ju Ken Pillonel stvari vzel v svoje roke. Svojega iPhona X je predelal tako, da ima priključek USB-C, kar je vestno dokumentiral na spletu. Sedaj ga je na Ebayu prodal za 86.000 dolarjev.

Internet je zadnje tedne z zanimanjem spremljal projekt, ki je iz konjička zrasel v resno modifikacijo. Poskrbel je tako za strojno kakor programsko plat, saj predelani priključek omogoča tako polnjenje kakor prenos podatkov. Najprej je moral z vzvratnim inženiringom razumeti, kako deluje Applov priključek C94, da je lahko zamenjal Lightning z USB-C. Ker je slednji malenkostno večji, je moral ustrezno popraviti tudi ohišje. Vanj je moral stlačiti še majhno vezje, ki skrbi za komunikacijo.

Ken Pillonel je po koncu dražbe dejal, da je zelo zadovoljen z veliko podporo, ki je je bil deležen. Ali bo telefon dejansko prodan, še ni jasno, a četudi kupca ne bo, ima Pillonel že nove zamisli, kako ga uporabiti. Predvsem pa je s tem pokazal, da je USB-C izvedljiv, zato lahko v prihodnosti pričakujemo podobne modifikacije še na drugih modelih iPhona. Ali bo Apple prisluhnil zanimanju uporabnikov, pa je drugo vprašanje.