Tim Berners-Lee lansiral Spletno pogodbo

Jurij Kristan

26. nov 2019 ob 13:26:35

Oče svetovnega spleta Sir Tim Berners-Lee je po letu oblikovanja zagnal Spletno pogodbo, iniciativo za zagotavljanje bolj odprtega, dostopnega in varnega interneta.

Ni skrivnost, da Britanec Sir Tim Berners-Lee v zadnjem času ni najbolj navdušen nad stanjem vsemrežja, na katerem je pred tridesetimi leti zasnoval svetovni splet. Rad opozarja, da nas čaka digitalna distopija nadzora, nebrzdanega izkoriščanja in spletnega nasilja, če se negativnim težnjam ne bomo aktivno zoperstavili. Zato je lanskega novembra na konferenci v Lizboni najavil iniciativo z imenom Spletna pogodba (Contract for the Web), ki je v splošnem namenjena trudu po čim bolj odprtem in varnem sodelovanju ljudi na internetu. (Čeprav je v imenu naziv "splet", iniciativa tehnično gledano pravzaprav zajema celoten internet.)

V letu dni je njegova organizacija Web Foundation v sodelovanju s partnerji začrtala poglavitne točke programa. Te vsebujejo zahteve po dostopnosti interneta za čim širšo populacijo in nasprotujejo omejevanju prometa - se pravi, se zavzemajo za internetno nevtralnost. V drugih točkah stojijo med drugim zahteva po spoštovanju in varovanju osebnih podatkov ter zagotavljanje varnega okolja za vsakogar.

Koliko bo ta iniciativa učinkovita v boju z dezinformacijami, ugašanjem interneta, spletnimi prevarami in podobnimi neprilikami, bo treba šele videti. Poglavitni mehanizem prisile bo družbeni pritisk na podpisnike, ki bodo podvrženi večji pozornosti in kritiki. Med njimi najdemo velikane, kot so Microsoft, Google, Facebook in Twitter (ne pa tudi Amazon!), pa organizacije Electronic Frontier Foundation in Novinarji brez meja ter države, kot sta Nemčija in Francija. Ciniki opozarjajo, da so nekatera imena na spisku kriva za največje informacijske lumparije zadnjega časa, toda optimisti menijo, da se jim bo tako dalo bolje gledati pod prste.