Objavljen razpis za dražbo frekvenc

Matej Huš

23. dec 2020 ob 19:04:46

Ta teden je bil v Uradnem listu objavljen javni razpis za javno dražbo radijskih frekvenc v pasovih 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GH. Gre za frekvence, ki jih AKOS oddaja, da bodo ponudniki končnim uporabnikom nudili tudi mobilna omrežja pete generacije (5G) - na 700 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. Ponudbe se oddajajo do 1. februarja prihodnje leto, dražba pa bo izvedena marca ali aprila. Frekvence bodo tako operaterji dobili sredi leta.

Če bodo prodali vse ponujene frekvenčne pasove po izklicnih cenah, se bo v proračun nateklo 70 milijonov evrov. Posamezen operater je pri nakupu omejen s tako imenovano spektralno kapico, ki preprečuje kopičenje spektra, s čimer bi lahko operater izrival konkurenco. Frekvenc tudi ne gre kupovati na zalogo, saj razpis od operaterjev zahteva, da v letu dni po nakupu začnejo uporabljati posamezen pas v ponudbi končnim uporabnikom vsaj v enem večjem slovenskem mestu, v petih letih pa vse zakupljene frekvence v vseh večjih mestih. Na tak način se zagotavlja ekonomična raba omejene dobrine, kakršna je frekvenčni prostor.

Operaterji, ki imajo frekvenčni prostor pod 1 GHz, morajo do konca leta 2025 pokriti 99 odstotkov avtocest, 60 odstotkov regionalnih cest in 60 odstotkov aktivnih železniških povezav. Kdor omenjenega spektra nima, ima rok do leta 2028. Kdor bo dobil frekvence 700 MHz FDD, 2100 MHz in 3600 MHz, ki so namenjene 5G, bo moral v treh mesecih začeti ponujati 5G na vsaj enem pasu 75 odstotkom prebivalstva.

Frekvence se podeljujejo za 15 let. AKOS podeljuje le frekvence in predpisuje splošne pogoje za izrabo, medtem ko je tehnična izvedba prepuščena operaterjem. To pomeni, da AKOS ne oddaja frekvenc za 5G, temveč bodo operaterji sami ocenili, kje in v kakšni obliki na njih ponuditi mobilna omrežja pete generacije. Pravimo, da so frekvence tehnološko nevtralne. 5G sta oba največja mobilna operaterja že preizkušala in ponekod postavila na obstoječih frekvencah. AKOS v razpisu sicer zahteva zagotavljanje varnostni omrežij, a ne predpisuje, kako se to doseže. Tako ni omejitev, da bi se morali operaterji na primer izogniti kakšnemu kitajskemu proizvajalcu, kar si zelo želijo ZDA.