Flightradar24 izračunava, kje motijo sigale GPS

Matej Huš

24. mar 2024 ob 12:16:08

Priljubljena spletna stran za spremljanje letal Flightradar24, ki uporablja podatke z letalskih oddajnikov ADS-B, je ponudila novo funkcijo spremljanja kakovosti signalov GPS. Te oddajajo sateliti v orbiti visoko nad Zemljo, zato do površja pripotujejo zelo šibki in jih ni težko motiti. Na ključnih ali strateških področjih se to počne.

Sateliti GPS krožijo na višini 19-23 tisoč kilometrov, zato so signali na zemlji šibki, nekje med -160 dBW in -130 dBW. Za uporabo to sicer zadostuje, a jih je hkrati enostavno preglasiti. Različni akterji to tudi počno, pri čemer gre običajno za vojaške ali državne namene. Motenja GPS sicer ne morejo neposredno izmeriti in kartirati, lahko pa degradacijo signala izračunajo iz podatkov, ki jih pošiljajo letala. In to sedaj Flightradar24 tudi počne.

Motnje se pojavljajo nad Baltskim morjem, ob Črnem morju, nad ruskimi strateškimi lokacijami in na Bližnjem vzhodu. Flightradar24 prikazuje podatke s šesturnim korakom ali agregirane po dnevih. Nekaj podobnega sicer že dve leti počne tudi odprti projekt GPSJam.