Eksplozivno rast bitcoina povzročil en lastnik

Matej Huš

6. nov 2019 ob 21:01:20

Raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu sta lani pokazala, da je bila eksplozivna rast tečaja bitcoina leta 2017 posledica tržne manipulacije na borzi Bitfinex s sedežem na Karibih. Sedaj sta analizo še izpopolnila in ugotovila, da je bila manipulacija delo enega velikega lastnika bitcoinov, ki mu v žargonu pravijo tudi kit (whale). Raziskave kažejo, da ima veliki anonimni lastnik možnost dvigovanja cene, ko ta pade pod določene nivoje, pri čemer uporablja kriptovaluto tether, ki je priklenjena na dolar v protivrednosti ena proti ena.

Griffin je dejal, da je nova analiza pokazala, da ni šlo za usklajeno delovanje nekaj velikih lastnikov, temveč enega. Čez leta bodo ljudje začudeni, ko se bo izkazalo, kako so milijarde dolarjev tekle v roke ljudi, ki jih niso poznali in nad katerimi ni bilo nobenega nadzora, je še dodal. Stuart Hoegner iz pravne službe Tethra pa pravi, da so trditve v članku neresnične, ker da sta raziskovalca obravnavala premajhen nabor podatkov, da bi bili reprezentativni.

Toda - Bitfinex ima iste lastnike, ki obvladujejo kriptovaluto tether. Ta ima pokritje v dolarjih, trdijo, a tega neodvisno ni možno preveriti. V preteklosti smo že poslušali očitke, da to ni res, Tether pa ni predložil dokazov o nasprotnem.Griffin in Shams tudi trdita, da tether nima kritja v dolarjih in da so novoizdane kovance uporabljali za nakupe bitcoina, kar je kvišku gnalo njegovo ceno. Analiza temu pritrjuje, trdita, saj so padcem bitcoina sledile nove izdaje tethra in nakupi bitcoina.

Aprila je bila borza Bitfinex obtožena, da je zmanjkalo 850 milijonov dolarjev. Postopek v New Yorku vodi državno tožilstvo, ključni del pa je plačilni center Crypto Capital Corp v Panami, ki ga je Bitfinex uporabljal za obdelavo plačil strank. Oktobra so na Poljskem aretirali vodjo tega podjetja in ga izgnali v Grčijo. Bitfinex trdi, da so v resnici oni žrtve prevare in ne zarotniki.