Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Matej Huš

16. okt 2021 ob 13:54:48

Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli med rezervami tudi nezavarovane terjatve in druga sredstva poleg trdnih valut. Lagali so z navedbami, da jih redno revidirajo zunanji revizorji, ki so potrdili 100-odstotno kritje s trdnimi valutami. Vsaj do leta 2018 Tether zunanje revizije ni imel.

Tether v poravnavi ni niti priznal niti zanikal trditev o nepravilnosti. Pojasnjujejo, da so vse očitke o zavajanju javnosti odpravili leta 2019 s spremembo pogojev uporabe. Za dogajanje pred tem so plačali 41 milijonov dolarjev v poravnavi.