Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Matej Huš

14. jun 2018 ob 06:25:32

Ko je bitcoin leta 2013 eksplozivno rasel in svojo vrednost posedmeril, je bila to posledica tržne manipulacije. Raziskovalci iz Tel Aviva in Tulse so namreč letos pokazali, da je šlo za manipulacijo, ki sta jo izvedla dva bota.

Naslednjo eksplozivno rast je bitcoin doživel konec minulega leta, ko je s 1000 dolarjev splezal na skoraj 20.000 dolarjev. Letos ima bitcoin za seboj težavno polletje, saj se negativni dnevi kar vrstijo in prav te dni je najnižje od decembrskega vrha, ko se komajda drži nad 6000 dolarji. Danes sta raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu objavila rezultate raziskave, kjer sta analizirala lansko meteorsko rast bitcoina. Ugotovila sta, da lahko vsaj polovico rasti pripišemo organizirani manipulaciji cene, ki je na popolnoma nereguliranem trgu z nejasnim lastništvom pričakovana.

Sumljiva je zlasti slabo regulirana borza Bitfinex s sedežem na Karibih, kjer se opravi največ poslov z bitcoinom. Bitfinex je že od januarja v preiskavi, potem ko je New York Times že novembra lani opozarjal na sumljivo poreklo te menjalnice. Analiza, ki sta jo opravila Griffin in njegov doktorski študent Sham, kaže, kako je neznani storilec uporabljal bitcoin in tether, da je na Bitfinexu dvigoval ceno bitcoina v višave. Analiza dogajanja na blockchainu, ki je javen, je jasno pokazala trende. Ko je tether z bitfinexa tekel na ostale menjalnice, se je cena bitcoina, ethra, zcasha in drugih kriptovalut naglo zvišala. Na menjalnica, ki so sprejemale tether, je bil porast največji in najhitrejši, kasneje pa so zaradi arbitraže seveda sledile tudi ostale. Z analizo v članku se za zdaj strinjajo tudi ostali člani znanstvene srenje. Sarah Meiklejohn z University College London pravi, da je analiza "videti trdna", medtem ko jo Philip Gradwell iz Chainalysis označuje kot verodostojno.

Po manipulaciji leta 2013, ko je bitcoin zrasel s 150 dolarjev na 1000 dolarjev, je bitcoin v naslednjih dveh letih padel nazaj na 200 dolarjev. Zdi se, da smo tokrat na isti poti.