Bitfinex in Tether pogrešata 850 milijonov dolarjev

Matej Huš

27. apr 2019 ob 21:47:37

Newyorško tožilstvo od novembra 2018 izvaja preiskavo podjetja iFinex, ki upravlja eno večjih in bolj kontroverznih menjalnic kriptovalut Bitfinex. Sedaj so dobili sodno odredbo, ki iFinexu in povezanim podjetjem prepoveduje nadaljnje kršitve newyorške zakonodaje. Preiskava je namreč pokazala, da je izginilo 850 milijonov dolarjev združenih sredstev podjetja in vlagateljev.

Denar se je izgubil v poslu s panamskim podjetjem Crypto Capital, ki ga je iFinex izbral kot izvajalca plačilnega prometa, ker klasične banke v ZDA s podjetjem niso želele poslovati. Wells Fargo je Bitfinexu in Tetherju odpovedala gostoljubje marca 2017 in tedaj so se začele težave. Ko je Crypto Capital zadržal 850 milijonov dolarjev (menda naj bi jih zasegle portugalske oblasti), je iFinex posegel v dolarske rezerve, ki jih potrebuje kriptovaluta tether, ki je vezana na dolar v razmerju 1:1, da je lahko izplačeval zahtevke komitentov. Omenjena vsota predstavlja 27 odstotkov vseh rezerv, ki podpirajo tether. S tem je povezana tudi sprememba zagotovil 4. marca: odtlej tether nima več kritja v dolarjih, temveč občasno lahko tudi v drugih sredstvih in terjatvah iz posojil, ki so jih dali tretjim podjetjem. Konec marca so priznali, da je Bitfinex dobil skoraj 900 milijonov dolarjev rezerv.

Kaj točno je Crypto Capital, ni jasno. Po podatkih tožilstva gre za sumljivo omrežje ljudi, ki vključujejo tudi prijatelje zaposlenih v Bitfinexu, ki so izkoriščali lastne bančne račune za prenos denarja do komitentov. Preiskava tudi kaže, da sta Bitfinex in Tether bistveno bliže, kot so zatrjevali. Kaže, da ju vodijo isti ljudje. Tether se na obtožbe odziva s komentarjem, da gre za potvarjanje dejstev in da sredstva niso izgubljena, temveč zgolj zasežena in zaščitena.