Ali je zadnja rast bitcoina posledica manipulacije?

Matej Huš

8. feb 2023 ob 13:37:30

John Griffin z Univerze v Austinu, ki je z analizo trgovanja dokazoval, da je bila rast bitcoina leta 2017 posledica tržnih manipulacij, sumi, da je tudi letošnji odboj podobne provenience. Ob tem priznava, da je sedaj podatkov za analizo bistveno več, zato ne more z gotovostjo trditi, da se to res dogaja. Indici pa kažejo v to smer, dodaja.

Leta 2018 sta John Griffin in njegov doktorski študent Amin Shams analizirala 200 GB podatkov o trgovanju z bitcoinom, ki so se nanašali na meteorski vzpon v letu 2017. S precejšnjo verjetnostjo sta sklepala, da je nekdo umetno napihoval vrednost bitcoina. Našla sta drugo kriptovaluta, ki bi morala biti v celoti pokrita z dolarji, a so jo tedaj množično in nekrito sproščali v obtok. Vsakokrat ko se je pojavila nova količina v obtoku, je zrasla tudi cena bitcoina. Ugotovila sta, da za rastjo bitcoina stoji en posameznik ali povezana skupina.

Nenavadno obnašanje je Griffin opazil tudi lani, ko je bil bitcoin kot pribit med 16.000 in 17.000 dolarji, letos pa je začel kljub negativnim novicam rasti. Neobičajna je bila zlasti zelo jasna podpora pri 16.000 dolarjih, saj so kriptovalute običajno zelo volatilne, to pot pa je bitcoin vztrajal pri istih vrednostih. Tudi ko je implodiral FTX, se bitcoin ni sesedel, kot bi bili pričakovali. Scott DeCarlo iz Fortune ugotavlja, da od leta 2017 bitcoin večinoma nikoli ni nihal za manj kot 19 odstotkov, v povprečju pa več kot 30 odstotkov, v zaporednih dveh mesecih. Konec leta 2022 pa je bil v zelo ozkem pasu, čeprav se je število transakcij zniževalo, dobički menjalnic, denimo Coinbasa, pa upadali. Vsi se z Griffinom ne strinjajo. Andrew Thurman iz podjetja Nansen pravi, da gre preprosto za ciklično dogajanje na trgu in da je sedaj kupcev več kot prodajalcev, zato cene rastejo. Tudi Vetle Lunde iz Arcane Research pravi, da sedaj gledamo pobiranje trga po razprodajah ob lanskih težavah.