Googlov Daydream je mrtev

Jurij Kristan

18. okt 2019 ob 06:36:28

Pri Googlu so povedali, da ustavljajo prodajo VR naočnikov Daydream View, obenem pa jih prihajajoči telefon Pixel 4 ne bo več podpiral. Trgovinica in aplikacije za obstoječe uporabnike zaenkrat ostajajo.

Googlova platforma Daydream sloni na enaki zamisli kot Gear VR: uporabi pametnega telefona in naočnikov, kamor se telefon vstavi, da na ta način dobimo zelo preprost sistem za navideno resničnost. Ko je družba projekt leta 2016 razkrila, je imela z njim ogromne ambicije: stotine milijonov uporabnikov in večmilijardni trg, ki bi bil pomemben segment Androida. Upi so sloneli predvsem na zgodnjem uspehu Gear VRa, ki ga je Samsung po izidu hitro prodal v več milijonih kosov, ter relativni priljubljenosti kartonastih očal Google Cardboard. Toda prodaja se je nato hitro nižala in v samem konceptu telefonične navidezne resničnosti so začele zevati nepremostljive luknje. Že na pomlad je bilo slutiti, da Daydream ugaša, saj ga na dogodku Google I/O niso niti omenili, medtem ko v specifikacijah za pred dnevi najavljene telefone Pixel 4 kompatibilnost ni več navedena. Sedaj je podjetje potrdilo, da je s podporo konec in da obenem ustavlja prodajo naočnikov Daydream View. Trgovina in programje zanjo za obstoječe uporabnike do nadaljnjega ostajata delujoča.

Problem koncepta je dvojen. Na eni strani je izkoriščanje telefona za VR nepriročno, saj nas odreže od njegove siceršnje uporabe, obenem pa VR tudi hitro prazni baterijo. Na drugi strani smo priča hitremu razvoju samostojnih VR rešitev, kot sta Oculus Go in letošnja zvezda Quest, ki za ne drastično višjo ceno ponujajo bistveno boljšo izkušnjo, s čimer so boleče razgalile primitivnost telefoničnih naočnikov. Zato dogodek v resnici obeležuje vsesplošno zamrtje tega področja. Samsung sicer uradno še ni evtanaziral Gear VRa, toda pred mesecem dni mu je John Carmack že odžebral osmrtnico in v trgovinah ga je že težko dobiti. Je pa možakar hkrati poudaril, da je bila zamisel vseeno ključna za odraščanje navidezne resničnosti in da Questa brez nje danes ne bi bilo.

Mimogrede, poleg Daydreama je Google te dni ubil tudi precej brezzvezno kamerico Google Clips.