Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Jurij Kristan

3. okt 2018 ob 00:32:23

Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive Focusu ter Lenovovemu Miragu Solo.

Quest bodo očala brez kablov in z vgrajenim procesiranjem slike, zato bo odpadel strošek z dragim računalnikom. V notranjosti bo tiktakal Qualcommov Snapdragon 835, ki poganja denimo Galaxyja S8 in je stopnjo višje od Snapdragona 821 v Goju. Toda kakor je na konferenci povedal John Carmack, bo 835tka v Questu močno navita (zaradi česar bo imela naprava celo ventilator), zato ne smemo vleči preprostih vzporednic. Carmack pravi, da bo efektivna procesna zmogljivost podobna tisti v Xboxu 360. Vstopni model bo imel 64 GB veliko shrambo in v ZDA cenovno nalepko 399 dolarjev brez davka, kar bo pri nas naneslo okrog petsto evrov.

Zaslon bo tipa OLED, z ločljivostjo 1600×1440 pik na oko. Optika bo enaka tisti v Go, vendar bo za razliko od njega nastavljiva. Zato bo tudi kot gledanja podoben, medtem ko bo frekvenca osveževanja na 72 hercih, torej manj od Riftovih 90 Hz. Važna nadgradnja glede na Go bo šest prostostnih stopenj v zaznavanju gibanja, kar bodo dosegli brez zunanjih opornih točk. V ta namen bo imela naprava vgrajene štiri kamere. Priložena bosta dva kontrolerja podobnih zmogljivosti kot pri obstoječih Touch. Inženirji ciljajo na podobno dobo baterije kot pri Goju, se pravi od dve do tri ure, zaradi česar bo morala biti baterija večja in bodo očala tehtala 570 gramov, kar je sto več kot Rift.

Najmanj je žal znanega pri izboru iger. Ob prihodu Questa obljubljajo vsaj petdeseterico naslovov, med njimi Robo Recall, The Climb, Dead and Buried in Moss. Je pa čutiti, da se pri Oculusu zavedajo pomembnosti hitre postavitve obširnega ekosistema vsebin in so pri tem ambiciozni. Precej odprto namreč trdijo, da njihova glavna konkurenca ne bodo zgoraj omenjeni tekmeci, temveč kar Nintendov Switch.