Pionir navidezne resničnost John Carmack zapušča Meto

Matej Huš

17. dec 2022 ob 12:53:33

Ameriški pionir navidezne resničnosti John Carmack, ki je kariero začel kot soustanovitelj podjetja id Software in je v 90. letih ustvaril legendarne igre Doom, Quake in Wolfenstein, kasneje pa je delal v Oculusu kot tehnični direktor, se sedaj poslavlja iz Mete, ki je bila kupila Oculus. Potem ko sta o novici poročala Business Insider in The New York Times, jo je Carmack potrdil tudi na družbenih omrežjih.

Zapisal je, da odhaja z mešanimi občutki. Čeprav je Quest 2 dober kos strojne opreme, skoraj povsem v skladu z željami, podjetje zapušča zaradi neučinkovitosti. Zapisal je, da ga boli srce ob strahotni neučinkovitosti v podjetju, ki ima ogromne količine sredstev, virov in tudi ogromno sposobnih ljudi, a se ves čas strelja v nogo. Meni, da delujejo kvečjemu s polovično učinkovitostjo, česar ne more sprejeti. V pismu ni bil kritičen do izdelka ali ideje, temveč je kritiziral izključno način delovanja v podjetju. Do delovanja v Meti je bil kritičen že dlje časa, je zapisal na Twitterju.

S tem je konec njegovega desetletja v navidezni resničnosti, je dodal. Leta 2013 je namreč zapustil id Software in presedlal v Oculus. Podjetje je leta 2014 kupil Facebook (današnja Meta), nato pa je Carmack leta 2019 omejil svojo aktivnost in se preusmeril v svetovanje na področju splošne umetne inteligence (AGI). Sedaj je ustanovil zagonsko podjetje Keen Technologies, ki se ukvarja prav s tem.