Strojne novosti na Google I/O 2019: Pixel 3a, Android Q, Nest Home Max

Matej Huš

9. maj 2019 ob 19:53:07

Na dogodku Google I/O so predstavili tako novo strojno opremo kakor tudi prihajajoče trende na področju storitev in umetne inteligence. Najprej si poglejmo prve. Google je naznanil nova telefona Pixel 3a in Pixel 3a XL, ki predstavljata cenejši, srednjerazredni verziji lanskega Pixla 3. Google je ugotovil, da vsi za telefon pač ne bodo odšteli skoraj tisočaka, zato Pixel 3a stane 400 evrov, Pixel 3a XL pa 470 evrov. Kompromisov ni veliko.

Oba imata najnovejši Android Q (ko bo izšel), ki mu Gogole dodaja obljubo o vsaj treh letih posodobitev, enako odlično zadnjo kamero z 12,2 milijona točk (spredaj pa z 8 milijoni) in nasploh zelo podoben videz. Pixel 3a je od daleč videti povsem enako kakor Pixel 3. Pixel 3a je oblečen v plastiko, zaradi česar deluje bolj ceneno, a nikakor ne slabo. V notranjosti teče osemjedrni Snapdragon 670, ki ima dve hitri jedri Kryo 360 Gold (2,0 GHz) in šest počasnejših jeder Kryo 360 Silver (1,7 GHz), vsa izdelana v 10 nm. Običajni osemjedrni telefoni pa imajo seveda konfiguracijo 4+4. Pomnilnika ima 4 GB, kapaciteto pa 64 GB.

Za nižjo ceno so morali odrezati še brezžično polnjenje, vodoodpornost in drugo, širokokotno sprednjo kamero. Zvočniki so nekoliko slabši, a še vedno stereo, ima pa telefon tudi priključek za slušalke. Google obljublja 30 ur avtonomije in res ima Pixel 3a XL kar 3700-mAh baterijo. Rezultat je 400 evrov cenejši telefon kakor Pixel 3, s čimer je Pixel 3a postal zelo resna možnost. Model XL ima namesto 5,6-palčnega zaslona diagonalo 6 palcev.

Kar se tiče prihajajočega Androida Q, smo videli že skoraj končno verzijo (beta 3). Najbolj očitna novost je možnost temne grafične podobe, kjer bo večina menijev v črni, če bomo imeli ustrezno namizje in bomo tako želeli. Že Android 9 Pie je imel nekaj podobnega, a je bila odvisna od ozadja, v Androidu Q pa jo bo moč vključiti permanentno. Novi Android ima podporo za telefone, ki imajo dvojni zaslon (prepogibni ali kakšen drugačen), medtem ko so proizvajalci doslej (na primer za Samsung Galaxy Fold) morali uporabljati lastne rešitve. Podpira tudi novi standard 5G za prenos podatkov, samodejno podnaslavljanje govora v programih, ki tečejo, kar je na primer zelo koristno za kakšne videoklice. Smart Reply bo predlagal avtomatične odgovore na elektronska sporočila (nekakšen samodokončaj na steroidih).

Dodelano je tudi rokovanje s kretnjami, ki je v Androidu 9 delovalo precej nepopolno. To pot podpira precej različnih kretenj, za tekočo uporabo pa se jih bo seveda treba navaditi, saj so razlike med nekaterimi na prvi pogled zelo majhne (kratek ali dolg gib navzgor). Spet so se spremenila obvestila (notifications), ki prihajajo v dveh možnostih: motečih in nežnih.

Na koncu ne smemo spregledati še Nest Hub Max. Gre za osrednje vozlišče, v katerega Google združuje vse pametne naprave z znamko Nest (razni termostati ipd.). Gre za napravo, ki ima 10-palčni zaslon, zvočnike, kamero in omogoča nadzor nad vsemi pametnimi napravami. Vsebuje denimo digitalnega pomočnika Assistant, s katerim komuniciramo prek zaslona, z govorom ali s kretnjami. In da, kamero lahko fizično izključimo.