Google pokazal nove telefone, prenosnike in slušalke

Jurij Kristan

16. okt 2019 ob 07:36:29

Pri Googlu so na newyorški tiskovni konferenci pokazali težko pričakovani telefon Pixel 4, pa tudi drugo generacijo slušalk Pixel Buds, prenosnik Pixelbook Go ter posodobitve pametnih zvočnikov, ki odslej nosijo ime njihove podružnice Nest.

Kot zadnji med velikani so svoj jesenski predpraznični dogodek pripravili še pri Googlu. Made by Google '19 (krajša verzija) v New Yorku je bil glede na izdelke videti kot križanec med Microsoftovo in Amazonovo prireditvijo, zapakiran v podobo ponedeljkovega jutranjega predavanja o analitični mehaniki. Osrednja najava je seveda odpadla na telefone Pixel 4, ki jim je podjetje že vse leto odmerjalo premišljene izpuste informacij. Pixel 4 ima 5,7-palčni zaslon OLED v ločljivosti 2280×1080 pik, večji brat Pixel 4 XL pa 6,3-palčnega v resoluciji 3040×1440. Oba premoreta osveževanje z 90 herci, ki je danes še vedno v glavnem stvar igričarskih telefonov, a se vse hitreje širi tudi drugam. V razmeroma zadržanem dizajnu so odpravili zarezo in se poslužili polnega roba, v katerega so morali spraviti sistem za odklepanje s prepoznavo obraza, podoben Applovemu. Posledično so se popolnoma odpovedali bralniku odtisov. Poleg je tudi radarček za zaznavo prstnih kretenj na osnovi tehnologije Soli, v katerega vlagajo dosti marketinga, a resnici na ljubo niso pokazali kaj bistveno novega, kar bi se dalo početi z njim, saj mahanje za sprejem klicev ali menjavo skladb že poznamo.

Telefone poganjajo sistemski čipi Snapdragon 855 v navezi s 6 gigabajti pomnilnika, medtem ko je shramba na voljo v 64- in 128-gigabajtni velikosti. Bateriji z 2800 in 3700 mAh (XL) nista videti impresivni. Na sprednji strani je tokrat samo ena kamera za sebčije, so se pa v Googlu končno vdali trendom in Pixlom namenili več kot eno kamero na zadnji strani ... to je, dve. Glavna ima 12,2 megapiksla, telefoto je 16-megapikselna, poznata optični zoom in stabilizacijo OIS, video snemata v 1080p z do 120 fps. Na prezentaciji so se bolj kot na strojne specifikacije osredotočili na programje za kamericama in izpostavili procesiranje HDR barv v realnem času (Live HDR+) ter drugo generacijo tehnologije za fotografiranje v temi Night Sight. Zanimiva je še omemba, da so algoritme za prepoznavo govora za potrebe Google Assistanta uspeli tako skrčiti, da jih sedaj lahko velik del teče na samih napravah, zaradi česar bo storitev odzivnejša kot prej. Pixel 4 (XL) bo na voljo od 24. oktobra dalje, s cenama 750 in 900 evrov za cenejši inačici manjšega ter XL telefona.

Govorečemu pomočniku namenjeni zvočniki Home Mini so v najnovejši verziji preimenovani v Nest Mini, po firmi, ki jo je Google prevzel pred leti. Sama napravica je bila deležna evolucijskih posodobitev, kot so dodaten mikrofon, boljši basi in nastavek za pritrjevanje na steno. Za petdesetaka bo na voljo 22. oktobra. Še ena zelo logična poteza je združevanje pametnih zvočnikov z internetnimi usmerjevalniki: Nest Wifi, naslednik mesh routerja Google Wifi, bo namreč v satelitih vseboval opremo za priklic asistenta. Glasovno se bo dalo nadzorovati tudi njegove funkcije in na primer otrokom izklopiti mrežo med igranjem Fortnita. V firmi pravijo, da naj bi bila naprava hitrejša od konkurenčnih razreda 802.11ac AC2200, toda Wi-Fija 6 še ne podpira. V ZDA bo na voljo v začetku novembra, drugod malce pozneje, in sicer za 350 dolarjev (vse cene brez davka) za bazo in dva satelita.

Lansko leto so namesto posodobitve njihovega lastnega chromebooka Pixelbook pokazali tablico Pixel Slate, ki pa je naravnost spektakularno propadla. Letos smo zato namesto eksperimentov lahko videli tržno bolje pozicionirani Pixelbook Go: prenosnik za znosno ceno, ki se spogleduje z dizajnom MacBookov - vsaj po videzu. Edina res očitna razlika glede na Applove laptope je narebrena spodnja površina ohišja. 13,3-palčni zaslon je dotikabilen, na voljo v ločljivostih 1080p ali 4K, v 13 milimetrov debelo napravo pa so spravili kar zajetno baterijo, ki naj bi zdržala do dvanajst ur. Čez Lužo ga je že mogoče prednaročiti, in sicer se ponudba prične pri 650 dolarjih s procesorjem Core m3 ter 8 GB pomnilnika, medtem ko najdražja inačica pri 1400 dolarjih vsebuje Core i7, 16 GB Rama in 4K zaslon. V Evropi bodo naročila odprli šele januarja.

Ker so pametne slušalke zdaj blazno in, seveda pri Googlu niso mogli mimo posodobitve slušalkic Pixel Buds, ki so bile v prvi inkarnaciji precej klavrne. Druga generacija je videti bolj elegantna in konkurenčna: naposled gre za prave brezžične naprave brez nadležne vmesne žice, pri čemer se v podjetju bahajo, da naj bi s svojo modrozobo povezavo signal lovile "skozi tri stene ali čez nogometno igrišče" (za ameriški fuzbal, to je), pri čemer še ni povsem jasno, kako naj bi to dosegli. Baterija drži pet ur, v stojalu pa je še za 24 ur elektrike. Poleg obvezne sprege z Google Assistantom in dotikabilnega nadzora izpostavljajo še samodejno prilagajanje jakosti okolici, vendar pa ni videti, da bi te slušalke vsebovale pravo dušenje hrupa. Kako se bo ta recept obnesel, bomo videli na pomlad, cena v ZDA bo 180 dolarjev.

Na koncu še natančni datum pričetka beta testiranja pretočnega igričarskega servisa Stadia: 19. november. Kot je že znano, bo vstop na voljo v zameno za 120 evrov, medtem ko bo zastonjski režim uveden naslednje leto.