Nemčija bo dovolila uporabo Huaweijeve tehnologije v 5G omrežjih

Dare Hriberšek

16. okt 2019 ob 17:37:24

Odločitev je potrdil tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva, kot je povedal, želijo na ta način izenačiti vse ponudnike. Bo pa Nemška poteza verjetno vznejevoljila Washington, od koder že ves čas prihajajo pritiski na partnerske države, s katerimi želijo doseči bojkot opreme tega kitajskega proizvajalca. Razlog je domnevno tesna povezanost podjetja s kitajskimi oblastmi, zaradi česar se ZDA bojijo, da bi lahko strojna oprema omogočala vohunjenje. ZDA sta se v tem pogledu že pridružili Avstralija in Nova Zelandija, medtem ko Velika Britanija in Francija svoji odločitvi napovedujeta v kratkem.

Huawei je sicer v preteklosti svojo 5G opremo že preizkušal na nemških tleh, prav tako jo je v preteklosti že dobavljal tamkajšnim telekomom. Ti so nedavno opozorili, da bi taka prepoved zamaknila uvedbo 5G omrežij v državi, telekomunikacijska podjetja pa bi zaradi nje utrpela milijardno škodo.

Predstavniki Huaweia so nemško odločitev pozdravili, saj da temelji na dejstvih in standardih in dodali, da politizacija informacijske varnosti zavira tehnološki in družbeni napredek, pri tem pa ne naslavlja resničnih izzivov na tem področju. Antipropagandi navkljub pa podjetje beleži uspešen prodor na 5G področju, kot so se pohvalili, so sklenili že več 60 pogodb z vodilnimi globalnimi ponudniki, prodali več kot 400.000 5G anten, v prvih treh četrtletjih letošnjega leta pa so prihodke glede na enako lansko obdobje dvignili za 24 %.