Avstralija Huaweiju in ZTE zaradi varnostnih pomislekov prepovedala sodelovanje pri postavljanju 5G

Matej Huš

24. avg 2018 ob 00:41:20

Avstralska vlada se je odločila, da Huawei in ZTE ne bosta smela dobavljati strojne opreme, ki jo bodo v državi uporabljali za postavitev mobilnega omrežja nove generacije 5G. Tako odločitev je vlada sprejela na podlagi določb novega zakona TSSR (Telecommunications Sector Security Reforms), ki vladi daje pristojnosti, da na trgu posreduje v primerih, ko gre za nacionalno varnost ali z njo povezane pomisleke. Zaradi tega je vlada mobilnim operaterjem prepovedala nakup Huaweijeve in ZTE-jeve opreme.

V uradnem sporočilu za javnost avstralska ministra za telekomunikacije in za notranje zadeve nista izrecno imenovala kitajskih podjetij, sta pa zapisala, da je vlada izvedla temeljit pregled tveganj za nacionalno varnost, ki so povezana z omrežjem 5G. To vključuje vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti in zasebnosti telekomunikacij.

Je pa Huawei uradno potrdil, da mu je skupaj z ZTE vlada onemogočila dobavo opreme avstralskim operaterjem. Ob je dejal, da je kot vodilni ponudnik opreme za 5G, ki je v Avstraliji posloval več kot 15 let, izredno razočaran nad tako odločitvijo.

Avstralija ni prva država, ki ne zaupa več kitajskim podjetjem. V ZDA so že pred leti obtoževali Huawei, da vohuni, letos pa so podjetji doletele hude sankcije, ki so ZTE skoraj potopile. Javni sektor v ZDA pa prav tako ne sme uporabljati njunih naprav. Vse se je začelo s poročilom Kongresu iz leta 2012, kjer sta bila Huawei in ZTE prepoznana kot grožnji za ameriško nacionalno varnost. Huawei in ZTE sicer zanikata povezave s kitajsko vlado.