Slab teden za Huawei v Evropi

Dare Hriberšek

10. okt 2020 ob 17:37:43

Belgijska največja komercialna mobilna ponudnika, Orange in Proximus, ki imata skupaj približno 70 odstotni tržni delež mobilne telefonije, sta sporočila, da sta za gradnjo 5G omrežja izbrala Nokio. Manjši del posla, ki se tiče jedrnega omrežja, bo dobil Ericsson. Podjetji si omrežno infrastrukturo delita. Po objavi novice so Nokiine delnice zrasle za 3 odstotke.

Odločitev je padla sredi ameriških pritiskov na partnerske države, naj iz načrtovanj omrežij naslednje generacije izpustijo kitajske ponudnike, zlasti Huawei, ki ga obtožujejo vohunjenja za vlado v Pekingu. Huawei obtožbe že ves čas zanika. Belgijska odločitev je pomembna tudi zato, ker je prestolnica te države obenem sedež Nata ter izvršilnih in predstavniških organov Evropske unije. Belgija je kljub temu doslej uporabljala skoraj izključno kitajsko telekomunikacijsko opremo. V državi sicer obstaja še operater Telenet, ki ima približno četrtinski delež trga mobilne telefonije in, ki bo svojo odločitev glede ponudnika 5G sporočil prihodnje leto.

So pa ta teden v britanskem spodnjem domu parlamenta predstavili poročilo parlamentarne preiskave, v katerem so poslanci ugotovili jasno povezanost Huaweija s kitajsko komunistično partijo. Od vlade so zato zahtevali, naj njihovo opremo umakne iz britanskih omrežij, saj ta vpliva na sposobnost države glede deljenja občutljivih obveščevalnih podatkov s partnerskimi državami. Spomnimo, ZDA so že zagrozile, da bodo tako izmenjavo omejile z državami, ki ne bodo spoštovale njihovih zadržkov do kitajskih ponudnikov.

Podobno pa kot kaže razmišlja tudi slovenska vlada, ki naj bi v naslednjih tednih obravnavala predlog sklepa, s katerim bi Huawei označili za ponudnika z visokim tveganjem. Sklep je pripravilo Ministrstvo za javno upravo, več podrobnosti pa ni znanih, saj gre po mnenju vlade za interno gradivo. Če bo sklep sprejet, slovenski mobilni ponudniki omrežne opreme ne bodo smeli več kupovati pri Huaweiu. Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smeli uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja. Na novico se je nemudoma odzval Huaweijev podpredsednik za regijo srednje in vzhodne Evrope ter nordijsko regijo Radoslaw Kedzia: "Zaradi takšne namere smo resno zaskrbljeni," je poudaril. Slovenija je po njegovih besedah prva država v Evropi, ki naj bi se odločila za "tako strog in diskriminatoren ukrep".