Nokia predstavila programsko rešitev za upravljanje 5G omrežij v oblaku

Dare Hriberšek

3. feb 2020 ob 18:27:22

Gre za Nokia Network Operations Master, programsko opremo v oblaku, namenjeno ponudnikom telekomunikacijskih storitev za upravljanje 5G omrežij. Kot pojasnjujejo v predstavitvi za medije, bo za razliko od 2G, 3G in 4G omrežij, ki jih je bilo moč pretežno upravljati ročno, kompleksnost 5G infrastrukture zahtevala orodja, ki znajo inteligentno odpravljati ozka grla tako na fizičnih, kot na virtualnih omrežjih. Prav tako so se dosedanja orodja slabo prilagajala potrebam po vedno večji zmogljivosti infrastrukture, zlasti kar se tiče računalniškega oblaka in nove generacije mobilnih omrežij.

Nokia Network Operations Master tako temelji na Nokiinem oblaku in njihovi platformi Common Software Foundation ter zmore samodejno odpravljati težave, upravljati veliko število različnih odsekov omrežij za različne uporabnike, nadzorovati konfiguracijo omrežij in podrejeno programsko opremo. Ker pri tem uporablja metode strojnega učenja, lahko po zagotavljanju predstavnikov Nokie veliko število procesov povsem avtomatizira in poenostavi. Zadeva naj bi obenem delovala neodvisno od ponudnikov tako programske kot strojne opreme.

Več o novosti in kako je ta v resnici konkurenčna izdelkom tekmeca s Kitajske, bo znano konec meseca, ko jo bodo podrobneje predstavili na barcelonskem MWC. Nokia je sicer nasproti Huaweiju prav te dni zabeležila veliko zmago v Franciji, tamkajšnji največji operater Orange France je namreč za gradnjo 5G brezžičnega omrežja podpisal pogodbo z njimi in švedskim Ericssonom.