Na Facebooku in Twitterju smeš zavajati - če si politik

Jurij Kristan

13. okt 2019 ob 09:05:50

Pri Facebooku in Twitterju so odklonili odstranitev oglasov predvolilne kampanje Donalda Trumpa, ki širijo neresnične trditve o njegovem tekmecu Joeju Bidnu - z obrazložitvijo, da v ničemer ne kršijo njihovih pravilnikov.

Socialna omrežja so izjemno močno orodje za širjenje (dez)informacij, zato so mnogi zastrigli z ušesi, ko so prejšnji mesec pri Facebooku povedali, da objave politikov ne zapadejo v njihov sistem preverjanja točnosti. Po domače rečeno, če si politik, lahko na Facebooku neovirano lažeš. Pravilnik je takrat sicer še poudarjal, da to velja zgolj za originalne objave, ne pa tudi plačane oglase, medtem ko bi se deljene objave, ki jih je sistem pred tem že označil za neresnične, poskrilo bolj na dno. Toda pozorni raziskovalci so v začetku oktobra pogruntali, da so pri Facebooku te zapovedi prav potiho spremenili, in sicer tako, da so veljavni tudi oglasi z lažnivo vsebino, kadar pridejo neposredno spod rok določenega politika ali njegovih ljudi. Na praktičen preizkus tako posodobljenega pravilnika ni bilo treba dolgo čakati.

Konec septembra je predvolilni štab Donalda Trumpa lansiral 30-sekundni oglas, v katerem trdi, da je demokratski protikandidat Joe Biden pred leti z izsiljevanjem dosegel odstavitev ukrajinskega tožilca, ki je preiskoval njegovega sina Hunterja, takrat zaposlenega v ukrajinskem energetskem podjetju. Ta trditev je bila odtlej že dodobra dokazana za neresnično, celo s strani republikancev. Toda ko so Bidnovi ljudje na Facebook in Twitter naslovili prošnjo za umik lažnivega oglasa, je nazaj prišel odgovor, da tega ne bodo storili, ker ne krši pravil. Facebookova razlaga je popisana zgoraj, pri Twitterju pa se podrobneje sploh niso želeli izreči.

Pri Guardianu so izbrskali, da je Trumpov štab od 18. septembra, ko se je pričela afera z njegovim impeachmentom, na Facebooku objavil 5883 oglasov, za katere so plačali med 1,3 in 3,8 milijona ameriških dolarjev. Toda prehitro bi bilo sklepati, da je posredi le denar, saj relativno gledano ne gre za tako velike zneske. Veliko verjetneje je, da gre za surovo dinamiko iskanja zavezništev, v kateri Zuckerberg rad stavi na tiste, ki so na prestolu: ravno pred mesecem dni se je s Trumpom osebno sestal, da bi "zgladila nesoglasja", medtem ko je bila pred polčetrtim letom njegova retorika precej drugačna.