Med zaposlenimi v Facebooku raste nezadovoljstvo nad odzivom podjetja na proteste

Jurij Kristan

2. jun 2020 ob 11:11:24

Medtem ko sta se Twitter in Google javno postavila na stran protestnikov proti rasizmu in policijskemu nasilju, Facebook vztraja pri nevtralni drži ter odsotnosti cenzure Trumpovih objav. To pa je vznemirilo zaznaven del kadra podjetja, tudi mnogih ljudi na višjih položajih, ki so se odločili javno izraziti nesoglasje.

V Združenih državah bo danes tekel sedmi dan vsesplošnih protestov proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki jih je sprožil uboj Georgea Floyda med aretacijo pred tednom dni. Večina tehnoloških velikanov se je že javno postavila na stran protestnikov, toda med njimi je opazna odsotnost enega imena: Facebooka. Mark Zuckerberg je namreč tudi tokrat odločen držati se principa nevtralnosti in znova poudarja, da mora biti družbeno omrežje medij, ki neopredeljeno nosi objave vseh vpletenih strani. Tako na Facebooku, za razliko od Twitterja, niso cenzurirali objave predsednika Donalda Trumpa, da "ko se bo začelo ropanje, se bo tudi streljanje". Mark namreč pravi, da objava ne krši njihovega kodeksa, ker da jo razumejo kot svarilo protestnikom, ne pa grožnjo.

Toda videti je, da to uradno stališče med kadrom nima veliko privržencev, saj se je več medijev dokopalo do notranje komunikacije, ki ni nič kaj složna, več vidnih članov podjetja pa je začelo javno izražati nasprotovanje, kar se je doslej dogajalo le redko. New York Times piše, da je "zaznaven del zaposlenih" v ponedeljek protestno vzel dopust; The Verge pa je pridobil objave na notranjem omrežju Workplace, ki kažejo na rastoče nezadovoljstvo. Potrebno je poudariti, da se te stvari niso zgodile od danes na jutri, saj Facebook že vseskozi skuša s slalomiranjem med političnimi in etičnimi preprekami zase izposlovati največje koristi; toda sedaj kaže, da je Zuckerberg z neodločnostjo glede rasizma morda naposled stopil na mino. Gotovo je v tem oziru pomenljivo, da so pri Axiosu izbrskali, da sta imela v petek Zuckerberg in Trump "plodovit" telefonski pogovor.

Razvpiti neodvisni odbor za etično delovanje Facebooka (Oversight board), ki so ga naznanili pred mesecem dni, pa še ni v stanju, ko bi lahko ukrepal, saj je bilo predvideno, da z delovanjem prične šele jeseni.