Boti na Twitterju bistveni za širjenje dezinformacij

Jurij Kristan

24. nov 2018 ob 23:55:18

Ameriški znanstveniki so dognali, kako so boti na Twitterju ključno pripomogli k širitvi lažnih informacij v času okrog ameriških volitev leta 2016, čeprav niso sami ustvarili večine takšnih objav.

Množična širitev digitalnih dezinformacij je po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma ena poglavitnih nevarnosti za človeško družbo. Analize zdaj naposled ustvarjajo konkretne modele tokov podatkov po socialnih omrežjih, ki bodo ključni za razumevanje teh novodobnih pojavov. Po tem, ko so strokovnjaki z Univerze Indiana v Bloomingtonu v začetku leta odkrili, da večino "lažnih novic" po socialnih omrežjih razširijo stvarni uporabniški računi, so zdaj vendarle ugotovili, da ogenj zanetijo avtomatizirani accounti.

Preštudirali so slabih štirinajst milijonov tvitov, ki so zadevali štiristo tisoč spletnih člankov v času med majem 2016 in marcem 2017. Ugotovili so, da so v prvih desetih sekundah po prvi objavi neke novice slednjo delili v glavnem boti, po tem času pa ljudje. Nadzorniki robotskih računov so izkoristili človeško lastnost, da dajemo večjo težo informaciji, ki je že prisotna med večjim številom ljudi, in na ta način poskrbeli, da je lažna novica dobila dovolj velik zagon, nakar se je širila sama od sebe. Tako so lahko zgolj s peščico botov povzročili kar blizu tretjino vseh objav na Twitterju s članki, ki so prihajali s "tveganih" spletnih strani, ki so ustvarjale prispevke pomanjkljive kakovosti in teorije zarot.

Obenem so Američani v simulirani inačici Twitterja z odstranjevanjem botov dosegli bistveno znižanje širitve takšnih prispevkov, kar nas lahko usmerja k iskanju rešitve za ta problem. To je ključno, če naj se nehamo pričkati na internetu in začnemu ukvarjati z dejanskimi problemi družbe.