Cascade Lake-X, Intelov odgovor na Threadripperje

Jurij Kristan

6. okt 2019 ob 12:49:38

Intel je najavil linijo "ekstremnih" procesorjev za zanesenjaški razred na arhitekturi Cascade Lake-X. Osrednji podatek pa tokrat niso tehnične podrobnosti, temveč cena, ki bo glede na obstoječo serijo Skylake-X skorajda prepolovljena!

Za segment najzahtevnejših domačih uporabnikov (high-end desktop - HEDT), predvsem pa za tiste, ki so pripravljeni vreči veliko bankovcev v ekran, imajo pri Intelu linijo procesorjev, ki so jo svojčas imenovali "extreme", od Skylaka dalje pa se je bolj drži naziv Core X. Ker ti čipi izhajajo iz strežniških Xeonov, je njihovo izhajanje ločeno od običajnih CPUjev Core in je tokrat najavljena družina napravljena na osnovi spomladi splovljene strežniške arhitekture Cascade Lake. Skladno s tem nosi ime Cascade Lake-X, izdelki pa nalepko Core i9-109xxX(E). Zaenkrat so najavili štiri čipe, in sicer 10, 12, 14 ter 18-jedrnika. Kakor so strežniške izvedenke zgolj optimizacije predhodnikov, tudi tile novinci ne nosijo prelomnih, temveč bolj kozmetične izboljšave.

Toda preden se jih lotimo, je treba omeniti detajl, ki v razpredelnicah daleč najbolj zbode v oči: ceno. Paradni konj Core i9-10980XE je namreč z 979 dolarji kar pol cenejši od enako postavljenega predhodnika Core i9-9980XE! (Gre za vrednosti pri pošiljanju trgovcem, se pravi v količinah po 1000, brez marže in davka.) Tudi pri preostalih treh primerkih je pocenitev kar okoli 40-odstotna glede na predhodnike. Brez dvoma gre za učinek AMDjevega agresivnega napada z Ryzeni 3 in Threadripperji 2 - AMDjevimi HEDT čipi - ki je velikana iz Santa Clare očitno ujel nepripravljenega in ga prisilil v pocenitev, kakršne doslej ni še nikoli izvedel. Hkrati to pokaže, kakšen dobiček si je Intel doslej rezal v tem segmentu, ker enostavno ni imel konkurence. In za nameček se zdi, da se mu malo mudi, kajti splovitev 7. oktobra bo zgolj papirnata, saj bodo procesorji zares na voljo novembra. Kljub opisanim potezam bodo novi čipi še vedno v nezavidljivem položaju. Pri Intelu so jih sicer napravili vsaj približno konkurenčne prihajajočemu 16-jedrnemu Ryzenu 9 3950X, toda isti mesec prispe še tretja generacija Threadripperjev na osnovi arhitekture Zen 2, ki jih utegne hitropotezno poslati med staro šaro - sploh ob dejstvu, da bodo TR3 štartali na 24 jedrih. V tem oziru sicer ne gre pozabiti, da ima Intel na zgornjem koncu HEDTja še eno družino izdelkov, namreč Xeone W, toda ti so z letošnjim letom prešli na strežniška podnožja, kar je podražilo njihovo platformo.

Kakor rečeno, Cascade Lake-X ne nosi bistvenih tehnoloških novosti. Čipi so še vedno napravljeni v 14 nanometrih, za podnožje LGA2066 in čipovje X299. Kljub temu bo potrebno kupiti novo matično ploščo, če bomo želeli izkoristiti čisto vse njihove dobrote, kajti navedena podpora 2,5 Gb Ethernetu in Wi-Fiju 6 je mišljena s stališča chipseta. V samih procesorjih je opazen malenkosten dvig frekvenc, predvsem pri novem boostu (Turbo Boost Max Technology 3.0), ki zdaj pozna trik z navijanjem še dveh dodatnih jeder. Število stez PCIe je z 48 višje za štiri, toda še vedno gre za različico 3.0, medtem ko AMD že pozira s 4.0. Podprta kapaciteta pomnilnika se je podvojila, na 256 GB DDR4-2933, še vedno pa ni poleg podpore pomnilniku ECC.