AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

Jurij Kristan

27. maj 2019 ob 22:08:12

Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.) Arhitektura Zen 2 je zasnovana okoli novega jedra, ki ima glede na predhodnika podvojena predpomnilnik ter zmogljivost računanja s plavajočo vejico, kar naj bi v končni fazi dalo 15-procentni pribitek hitrosti na urin takt (IPC). Poleg tega gre za prve centralne čipe na bazi 7-nanometrskega (TSMC) proizvodnega procesa in to je najbolje vidno pri prvem najavljenem procesorju: Ryzen 7 3700X ima osem jeder (16 niti), 3,6 GHz osnovno in 4,4 GHz navito frekvenco - ob deklarirani porabi zgolj 65 vatov! Njegov močnejši brat, 3800X, ima osnovno frekvenco 3,9 gigahercev in 105 W TDP. Toda Lisa se tu ni ustavila in je nadaljevala z novim nizom Ryzen 9: 3900X je 12-jedrna mrcina s prav tako 105-vatno porabo in prva namizniška različica AMDjeve implementacije dveh chipletov v CPUju. In kar je pri vsem najbolj presenetljivo: stala naj bi zgolj petsto dolarjev (v ZDA, brez davka)! Za primerjavo: Intelov konkurenčni 12-jedrnik Core i9 9920X je dvakrat dražji! Ob robu so sicer naznanili tudi dva šestjedrnika, Ryzena 5 3600 in 3600X. Novinci obenem zares pridejo 7. julija, se pravi, 7/7, kot so šle govorice. Kljub temu, da je takrat nedelja.

Kako utegnejo novi Ryzeni spremeniti trg, pa se je pokazalo, ko je Sujeva razgrnila načrte z novo platformo, s čipovjem X570. Gre za prve matične plošče z nativno serijsko podporo za vodilo PCI Express četrte generacije. Na prezentaciji so omenjali kar do 69-odstotne pospeške v grafičnem izrisovanju samo zaradi PCIe 4.0, takoj po tiskovki pa je Corsair podražil še s SSDjem Force MP600 z deklarirano bralno hitrostjo 4,95 gigabajtov na sekundo. Cena za takšen učinek pride v porabi, kajti čipovje kuri enajst vatov in potrebuje aktivno hlajenje! Podnožje je tretja generacija AM4, kar teoretično pomeni, da so z novimi Ryzeni kompatibilne tudi starejše plošče z AM4. Toda proizvajalci, kot je MSI, opozarjajo, da bodo zaradi manka optimizacij takšne kombinacije tvegane in jih sami ne bodo uradno podpirali. Stotnijo obstoječih kompatibilnih mamaplat, kar je navajala Sujeva, je zato treba jemati z velikim zrnom soli. A tudi brez tega bo novih plošč z X570 ob lansiranju kar 56, kar kaže, kako močno Asus, ASRock, MSI in ostali verjamejo v Zen 2.

Za Ryzeni 3000 je odobravanje požela najava z grafičnega konca. Grafična arhitektura Navi bo prva implementacija arhitekturne paradigme RDNA (Radeon DNA), ki je s tem potisnila GCN (Graphics Core Next) v zgodovino, saj bo odslej prisotna le še na področju GPGPU. Bazira na spregi s PCIe 4.0, zanimivo pa je, da je Lisa poudarjala močno optimizirano izrisovanje na urin cikel in pa porabo, kar namiguje, da gresta grafika in compute v AMDju vse bolj vsaksebi. Glede na Vego naj bi videli 25-odstotne pospeške na takt in petdesetodstotne glede na vate. Prvi najavljeni izdelek je Radeon RX 5700, ki naj bi po Lisinih trditvah Geforca RTX 2070 prehitel za okrog deset odstotkov. Več o podrobnostih in ceni bomo izvedeli 10. junija, ko bo imel AMD prav okrog novih Radeonov osrediščeno predstavitev na sejmu E3.

AMD je tako domače računalniške navdušence spet spravil s stolov, kjer so zaradi Intelovega mrtvega teka že skoraj pognali korenine. Toda hkrati velja umiriti konje in povedati, da Computexa še ni konec in bomo bržkone že v nekaj dnevih deležni odgovorov iz taborov obeh tekmecev. Verjetno pa si zdaj roke manejo tisti, ki so že pred časom kupovali AMDjeve delnice.