AMD je najavil Threadripperje Pro za delovne postaje

Jurij Kristan

18. jul 2020 ob 21:01:41

Pri AMDju so naznanili posebne različice mnogojedrnih procesorjev Ryzen Threadripper, s pripono Pro, ki označuje izdelke za močnejše delovne postaje. V prosti prodaji ne bodo dosegljivi, računalniki z njimi pa prispejo septembra.

Pod značko Ryzen (Mobile) Pro AMD prodaja izdelke, namenjene delovnim postajam, kar v praksi pomeni predvsem podporo pomnilniku ECC, višje varnostne standarde in kopico dodatnih storitev vzdrževanja ter svetovanja. Threadripperji, AMDjeve mnogojedrne procesorske pošasti, stojijo nekje na meji med čipi za zmogljive zanesenjaške mašine in pa tistimi za delovne postaje. Kdor je za svoj posel želel dobrote platform za višji, korporativni del trga, je nato običajno stopil še malo višje in si omislil strežniške CPUje EPYC, zato Threadripperjev Pro doslej še nismo videli. To pa se bo kmalu spremenilo, kajti podjetje je očitno presodilo, da obstaja dovolj velika tržna niša v segmentu, ki si želi zmogljivejše delovne postaje, zasnovane na matičnih ploščah z enim podnožjem.

Začetna serija Threadripperjev Pro bo vsebovala štiri modele s pripono WX, ki bodo imeli po 12, 16, 32 in 64 jeder. Na površju gre enostavno za čipe z vsemi priboljški platform za profesionalce, kot je osemkanalno pomnilniško vodilo za do 2TB DDR4-3200 ECC Rama, pa 128 stez PCIe 4.0 in vpetost v AMDjev program AMD Pro. Toda v oči zbode tudi poglavitna razlika glede na podobno ležeče bratrance serije EPYC: za več sto megahercev višje frekvence, tako v osnovnem načinu kot boostu; pri deklarirani porabi 280 W. Tako gre za izdelke, primerne nalogam, kjer poleg večjega števila jeder potrebujemo tudi visok takt. Ni pa povsem jasno, ali ima več megahercev kaj zveze z nedavno splovitvijo Ryzenov XT, ki naj bi bili posledica sodobnejšega proizvodnega procesa.

Threadripperji Pro so namenjeni neposrednemu boju z Intelovimi Xeoni W. Toda domači zanesenjaki jih bodo zaman iskali v samostojnih škatlicah, ker bodo zgolj in samo del OEM mašin. Prvi tovrstni partner je Lenovo, ki je za pozni september napovedal prihod delovne postaje ThinkStation P620. Iz njenih podatkov lahko vidimo, da bo uporabljena matična plošča s podnožjem WRX80, ki je bilo zadnje čase predmet mnogih ugibanj - do te mere, da je večina analitikov zaključila, da verjetno sploh ne obstaja. A je imel AMD vendarle drugačne načrte.