Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

Jurij Kristan

4. apr 2019 ob 08:23:59

Pri Intelu so na presenetljivo obsežni tiskovni konferenci najavili praktično vse letošnje novosti, namenjene podatkovnim centrom. Splovili so novo linijo procesorjev Xeon na arhitekturi Cascade Lake in sistemov-na-čipu Xeon D; na trg poslali inačico pomnilnika Optane, ki sede v podnožja za RAM; pa najavili FPGA čip Agilex in 100-gigabitni vmesnik za Ethernet.

Intel izdelke za podjetja običajno naznanja vsakega posebej, letos pa so se odločili vsemu repertoarju za strežniške farme nameniti en osrednji dogodek. Glavna zvezda so bili novi Xeoni na osnovi arhitekture Cascade Lake. Gre za naslednike Skylakov-SP, zato pomenijo optimizacijsko fazo v razvoju in so torej še vedno napravljeni v 14 nanometrih. Novosti se skrivajo v podrobnostih, kot so naslavljanje večje količine hitrejšega pomnilnika DDR4-2933, strojni popravki za ranljivosti Spectre in Meltdown, povezava s pomnilnikom Optane DCPMM in inštrukcije za strojno učenje VNNI (vector neural network instructions). Predvsem pa je udarna nova podlinija teh procesorjev, Cascade Lake-AP (advanced performance), oziroma s komercialno značko Xeon Platinum 9200. Njen največji član, Platinum 9282, je namreč sestavljen iz dveh 28-jedrnih kosov (skupaj torej 112 niti), premore 12-kanalni pomnilniški vmesnik in se greje s 400 vati! Platinasti čipi nimajo nazivne cene, ker bodo šli direktno k OEMom; je pa gotovo strašljiva, če že "navadni" Xeoni stanejo do 17.000 dolarjev. 56-jedrni primerek je bil presenečenje in je bržkone Intelova priprava na AMDjeve procesorje EPYC2 pod kodnim imenom Rome, ki jih bomo morda uzrli na junijskem Computexu.

Optane DCPMM (Data Center Persistent Memory Modules) utegne neredne bralce zmesti, kajti izdelke pod znamko Optane imamo na trgu že dve leti. Toda pri obstoječih artiklih gre za Optane Storage, se pravi SSDje na osnovi pomnilnika 3D XPoint, kakršno je bilo prvotno kodno ime tehnologije. Ta omogoča precej višjo hitrost od pomnilnika flash in po drugi plati večjo gostoto zapisa od klasičnega RAMa ter trajno hrambo podatkov. Če je Storage SSD inačica Optana, je DCPMM pomnilniška verzija. Za štart je na voljo v paličicah treh velikosti: 128 GB, 256 GB in 512 GB, ki gredo v vtičnice DDR4. Pomenljivo je, da za delovanje potrebuje še vsaj eno paličico DDR4 RAMa, ki deluje kot medpomnilnik. Nato lahko vse skupaj sistem vidi kot en velik kos pomnilnika, ki je sicer nekaj počasnejši od običajnega RAMa, toda znatno večji.

Ob robu velikih Xeonov so na trg poslali še varčnejše sisteme-na-čipu Xeon D-1600 in najavili 100-gigabitni vmesnik za Ethernet Intel-800, ki se bo ponašal z visoko programabilnostjo. Za ostale opazovalce pa je bržkone zanimivejši čip Agilex, ki pride pozno poleti. Gre za prvi razvojni rezultat Intelovega nakupa Altere pred štirimi leti, saj je vrste FPGA (field-programmable gate array) in lahko kupec torej vezje do določene mere kasneje rekonfigurira. Napravljen bo v 10 nanometrih (!) in zmožen povezovanja z zunanjimi dodatnimi specializiranimi vezji - kot je denimo pomnilnik HBM - preko Intelovega vmesnika za povezovanje različnih kosov silicija v enem pakiranju EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge).