AMD je lansiral namizniške APUje Ryzen 4000G

Jurij Kristan

21. jul 2020 ob 21:13:10

AMD neumorno bruha nove modele čipov arhitekture Zen2: tokrat so na vrsti namizniški APUji družine Renoir, oziroma Ryzeni 4000G. AMDjevi OEM partnerji so jih že težko čakali, toda domači uporabniki jih bomo vsaj spočetka lahko dobili zgolj v sestavljenih mašinah.

Letošnjega marca so pri AMDju splovili serijo prenosniških procesorjev Ryzen Mobile 4000, katerih zasnova sicer nosi kodno ime Renoir. Gre za spoj (APU) procesorskih jeder arhitekture Zen2 in pa grafičnega vezja arhitekture Vega. Ker je s to serijo podjetje napravilo kar pošten napredek in se odločno prikomolčilo na področje laptopov, so bila tudi pričakovanja glede prihoda "navitih" namizniških inačic nemajhna - v glavnem pri AMDjevih partnerjih, ki po dosegljivi statistiki večino APUjev prodajo v sestavljenih računalnikih. Tudi novinci bodo v glavnem namenjeni slednjim, kajti v firmi pravijo, da jih vsaj sprva ne bo na voljo v samostojnih škatlicah; da pa se lahko "kmalu" nadejamo najave še zmogljivejših samostojnih različic.

Ryzene 4000G na štartu sestavlja dvanajst modelov, toda v bistvu so osrednji samo trije: osemjedrnik Ryzen 7 4700G, šestjedrnik Ryzen 5 4600G in pa štirijedrnik Ryzen 3 4300G. Najmočnejši ima osem GPU enot, torej enako kot pri prenosniških inačicah, toda na znatno višji frekvenci 2100 MHz. To je pač poglavitna razlika glede na mobilniške modele: zaradi zrahljanih toplotnih omejitev so takti in napetosti lahko višji in imajo tile čipi nativno porabo 65 W, oni za prenosnike pa 45 W. Nadalje ima vsak od naštetih čipov tudi različico GE, z nativno porabo 35 W in seveda nekaj nižjimi frekvencami. Vsa šesterica pa ima za povrh še svoje verzije Pro, torej za profesionalni del trga, kar prinese podporo pomnilniku ECC in vrsto dodatnih, predvsem varnostnih storitev.

Zaradi omejitev Renoirjevega silicija - v tem primeru gre za monolitno zasnovo in ne čiplete - je še vedno podprtih zgolj osem stez PCIe 3.0. Zato bodo tudi ti čipi našli mesto predvsem v cenejših in medijskih računalnikih z integrirano grafiko. Z AMDjevimi prikazi zmogljivosti si tokrat res ne moremo pomagati, ker podjetje začuda ni našlo Intelovih procesorjev Core desete generacije za primerjavo. Toda na teste ne bo treba dolgo čakati, ker so izdelki na osnovi Ryzenov Pro 4000G že v divjini, medtem ko ne-Pro inačice prispejo tekom avgusta.