Boston Dynamics pokazal novega robota

Matej Huš

28. feb 2017 ob 18:56:07

Razvijalec humanoidnih robotov Boston Dynamics, ki ga je Google kupil leta 2013, vsake toliko časa pokaže kakšen videoposnetek zmožnosti svojih robotov. Videli smo robotskega psa, humanoida in še enega psa, ki zna tudi kaj pomiti. To pot so predstavili robota z imenom Handle, ki ima dve klasični nogi in dve nogi, na katerih ima nameščeni kolesi.

Toda čeprav ima kolesi, to ne pomeni, da je zaradi tega kaj manj vsestranski. Vozi se po zadnjih nogah, a ga ne zmedejo niti neravne površine (saj bo eno nogo pokrčil), klančine ali celo sneg. Med vožnjo ali v mirovanju lahko počepa, med vožnjo pa tudi skače. Skoči lahko na primer na mizo se pelje naprej po mizi. Okrog svoje navpične osi se obrača kar na mestu, lahko pa seveda vozi tudi ovinke. Sprednji nogi (roki?), ki sta krajši in brez koles, uporablja za dvigovanje predmetov. Na posnetku vidimo, da brez težav dvigne 50-kilogramski zaboj. Robot je sicer velik dva metra, v višino pa skoči dober meter.

V Boston Dynamics pojasnjujejo, da so se za kombiniran dizajn odločili zaradi praktičnosti. Robot s polnim štirinožnim pogonom bi potreboval zelo kompleksne sklepe in pregibe, medtem ko dizajn s kolesi na zadnjih nogah robota precej poenostavi. In kljub temu se še vedno uspe zapeljati po stopnicah navzdol, ne da bi izgubil ravnotežje. V posnetku sicer niso pokazali, ali se lahko po stopnicah tudi povzpne. Prav tako mu verjetno zelo nepravilni tereni predstavljajo nepremostljivo oviro, a v normalnem urbaniziranem okolju je zelo okreten.