Boston Dynamics pokazal nova robota

Matej Huš

17. nov 2017 ob 21:21:07

Vsako leto pogledamo, kako je napredoval razvoj robot v Boston Dynamics, in napredek je vsakokrat osupljiv. Googlova prodaja podjetja japonski Softbank ni imela negativnih učinkov na podjetje, katerega roboti so že zelo gibčni. Humanoidni robot Atlas zmore sonožno skočiti na manjše skrinje, poleg tega pa zna narediti salto nazaj. Čeprav robot ni podoben človeku, se giblje na zelo podoben način. Čeprav se ne zdi tako, je to velik dosežek, saj je pokončno gibanje po dveh okončinah zelo težaven problem. Očitno ga je Boston Dynamics že strl, saj so njegovi roboti lani hodili po gozdnatih tleh, letos so postali odporni na potiskanje, sedaj pa tudi že skačejo.

Vendar pa to še ne pomeni, da nas bodo roboti fizično nadvladali, pa čeprav Združeni narodi prav zdaj razpravljajo o avtonomnih ubijalskih robotih. Fina motorika jim še vedno povzroča težave, zato imajo težave z najenostavnejšimi opravili, kot je na primer odpiranje vrat s kljuko. Preden bo robot v roke prijel svinčnik in se podpisal, bo minilo še precej časa.

Dobri so tudi pri pasjih robotih, katerih najnovejši predstavnik je SpotMini. Tuda ta po trati po vseh štirih tacah paradira kot pravi pes in mu je tudi od daleč podoben, saj lahko razpoznamo, kaj naj bi bila glava in obraz. Zanimivo je, da od prodaje Softbanku ni kaj dosti znanega o Boston Dynamics. Izvršni direktor je povedal, da verjame, da bo robotika še večja in pomembnejša kakor internet, to pa je tudi vse. Ni znano, kakšne vse robote razvijajo in kaj želijo z njimi početi. Jasno pa je, da je končni cilj razviti robota, kakršnega koli že, ki bo mobilen po čim več terenih, imel dobro motoriko za manipulacijo sveta okrog sebe in vrhunsko zaznavanje okolice. Če bo še dovolj pameten, bo umetna inteligenca dobila tudi fizično pojavno obliko.