Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Matej Huš

11. feb 2015 ob 21:11:19

Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od predhodnikov; stari roboti so imeli dvotakten motor z notranjim izgorevanjem, tale pa ima elektromotorje. Ni le tišji, je tudi okolju prijaznejši in predvsem varnejši, saj ga lahko uporabljamo tudi v zaprtih prostorih.

Boston Dynamics je bil v preteklosti financiran s strani ameriške vojske, zlasti prek projektov DARPA, sedaj pa postaja civilno podjetje pod okriljem Googla. Kdo je financiral Spota, ni jasno.