Boston Dynamics se osredotoča na skladišča

Jurij Kristan

7. apr 2019 ob 20:14:50

Robotska firma Boston Dynamics je prevzela podjetje Kinema Systems, ki razvija senzorje in strojno inteligenco za industrijsko avtomatiko. Tako želi pospešiti prihod svojih uporabnih robotov in s tem v zvezi so pokazali novo inačico robota Handle, ki zna prekladati zaboje.

Boston Dynamics je tisti inženirski kolektiv, ki nas z navdušujočimi videi večkrat letno opozori, da se nezadržno bliža čas, ko robotom ne bo več mogoče zbežati niti po stopnicah. A čeprav okretnost njihovih strojev jemlje sapo, pravzaprav še nimajo pravih komercialnih izdelkov, zato so vse od predlanske prodaje SoftBanku pod pritiskom, da napravijo svoje kovinske kreature dejansko uporabne. Za pasjega robota SpotMini že vemo, da ga skušajo komercializirati na področjih nadzora in varovanja, kjer trenutno preizkušajo štirideset "beta" prototipov. Toda prenovljeni Handle zna biti tržno še bolj zanimiv.

Osrednja ideja Handla je kombiniran hodni del z dvema nogama, ki imata namesto stopal kolesa. Tako zgrajen gibalni sistem omogoča hitro premikanje in hkrati večjo okretnost v višino ali na omejujočem terenu, kjer kolesa odpovedo. V originalni obliki je imel robot dve roki, ki pa so ju sedaj zamenjali z eno, prirejeno za pritrjevanje zabojev. Hkrati ima na zadnji plati protiutež, ki zagotavlja ravnotežje ob prenašanju prijete mase. Za nameček je Handle 2.0 v celoti električna naprava in v utež so pravzaprav odložili baterijo.

Prednost Handla pred obstoječimi skladiščnimi roboti naj bi bila v prvi vrsti ta, da ne bi potreboval drage montaže podstavkov in senzorjev, temveč bi ga enostavno spustili med zaboje. Toda od tega ideala Bostončane loči še nekaj razvoja, saj morajo robota napraviti varnega za delo ob ljudeh, oziroma v spremenljivih okoliščinah. Šef Marc Reibert s tem v zvezi pravi, da se s strojnega stališča Handle lahko giblje še dosti hitreje kot v videu, a to še ne bi bilo varno. Zato so prevzeli firmo Kinema Systems iz Kalifornije, kjer razvijajo umetno inteligenco in strojni vid. Hkrati so s tem dobili izpostavo na zahodni obali ZDA, okoli katere bodo osrediščili tudi proizvodnjo in trženje za tisti del države.