Foxconnova tovarna v Winsconsinu bo zaposlovala le 1500 ljudi

Matej Huš

10. jul 2019 ob 21:49:29

Guverner Wisconsina Tony Evers je potrdil, da bo razvpita nova Foxconnova tovarna zaposlovala le 1500 ljudi, čeprav je podjetje sprva obljubljalo 13.000 delovnih mest, za kar je prejelo tudi subvencije. Foxconn bi bil moral lani zaposliti vsaj 260 ljudi, pa jih je 156, ob začetku obratovanja pa jih bo zgolj 1500 in ne 1800. To pomeni, da bo znaten del subvencij in davčnih olajšav, ki bi jih podjetje lahko izkoristilo ob doseganju teh ciljev, propadel.

Gre za projekt, ki ga je pred dvema letoma slavno razglasil predsednik Donald Trump in obljubil 13.000 delovnih mest. Foxconn naj bi v tovarno vložil 10 milijard dolarjev, mesto in država pa bi primaknila štiri milijarde dolarjev v obliki subvencij in davčnih olajšav. Toda zgodba se je začela zapletati, ko je postajalo jasno, da Foxconn ne bo gradil tovarne televizorjev. Na koncu so napovedovali zgolj še razvojni center AI 8K+5G (karkoli že to pomeni), trenutno pa razen praznih stavb drugih Foxconnovih oprimkov ni. To ni problem zgolj zaradi odsotnosti načrtovanih delovnih mest, temveč tudi zaradi investicij, ki jih je v infrastrukturo in nepremičnine za Foxconn izvedlo mesto. Zaradi tega je celo padla bonitetna ocena.

Sedaj je dokončno jasno, da velikopoteznega projekta ne bo. Foxconnova tovarna naj bi zaživela prihodnje leto, v njej pa bo vsega 1500 zaposlenih. Tovarna ne bo generacije 10.5, temveč zgolj generacije 6. Foxconn sicer še vedno trdi, da bo do leta 2023 zaposloval obljubljenih 13.000 ljudi, s čimer bi pridobil vse olajšave, o čemer pa mnogi dvomijo. A tudi v tem primeru bi v resnici davkoplačevalci vsako delovno mesto subvencionirali s 300.000 dolarji - to je šestkratnik povprečne letne plače v Wisconsinu.