Facebookova Libra naletela na zid skepse svetovne politike

Dare Hriberšek

19. jun 2019 ob 17:56:12

Facebookova napoved uvedbe lastne kriptovalute, s kateri bi lahko plačevali njihovi uporabniki in za katero stojijo nekatera znana podjetja, med njimi Mastercard, Visa, Spotify, Uber in Lyft, že poraja kanček panike v ključnih svetovnih gospodarstvih. Zlasti, ker bi lahko Facebookovi dobri dve milijardi uporabnikov Libro precej hitro povzdignili v upoštevanja vredno globalno finančno silo.

Ameriška kongresnica Maxine Waters, ki vodi parlamentarno komisijo za finančne storitve, je tako izjavila, da bi Facebook moral počakati z uvedbo svoje kriptobvalute Libra in dodala: "Sklicujoč se na problematično preteklost Facebooka, podjetje pozivam naj se z moratorijem na uvedbo strinja, in to vse dokler Kongres in pristojni regulatorji ne opravijo svojega dela." Pri Facebooku so se na poziv nemudoma odzvali, da so ves čas med postopkom uvajanja Libre pripravljeni odgovarjati na vprašanja politikov.

Drugi nasprotnik Libre v ZDA je Senator Sherrod Brown, ki sedi v senatni komisiji za nadzor Bank. Brown meni, da je Facebook postal preprosto prevelik in premočan ter mu zato ne moremo dovoliti, da bi vpeljal tvegan projekt kriptovalute z nekega bančnega računa v Švici in povsem brez nadzora.

Oglasili so se tudi z naše strani Atlantika, in sicer guverner Bank of England Mark Carney, ki je Libro ocenil kot nekaj kar bi lahko hitro postalo del sistema in bi zato moralo biti podvrženo najstrožjim standardom nadzora. Z drugimi besedami, kar se tiče Velike Britanije, bi moral otoški regulator Financial Conduct Authority natanko preveriti ali je njihov nadzor nad pranjem denarja dovolj močan in ali so sposobni identificirati, kdo so njihove stranke. Gre sicer za dolgotrajen, zapleten in drag postopek.

Francoski minister za finance Bruno Le Maire pa je poudaril, da ne bi smeli dopustiti, da Libre postane suverena valuta. K podobnemu mnenju se po izjavah nekaterih nemških evropskih poslancev nagiba tudi nemška politika.

Novinarji Financial Timesa pa poročajo o pismu, v katerem se države članice skupine G7 dogovarjajo o vzpostavitvi delovne skupine za oceno tveganj, ki bi jih lahko prinesla uveljavitev Libre, zlasti glede omogočanja pranja denarja.