Huawei bojda želi prodati seriji telefonov P in Mate

Matej Huš

26. jan 2021 ob 20:15:59

Po podatkih Reutersa iz virov v Huaweiju naj bi si podjetje prizadevalo prodati seriji pametnih telefonov P in Mate. To nakazuje, da so sankcije ZDA začele preveč boleti in da si podjetje morda želi izstopiti iz segmenta telefonov višjega razreda.

Pogovori med Huaweijem in konzorcijem investitorjev, ki jih podpirajo lokalne oblasti, poteka že več mesecev. Huawei je začel razmišljati o prodaji tega oddelka že lanskega septembra, ko so se razmere zaostrile. Trenutno Huawei ne sme uporabljati ameriških proizvodov, kar vključuje tako Googlove storitve za Android - operacijski sistem je odprt, Googlove aplikacije pa ne - kot strojno opremo. Trenutno se Huawei trudi z lastnimi čipi Kirin. Trenutno jih zanj proizvaja TSMC, ki pa uporablja ameriško opremo, zato jih ne sme več prodajati Huaweiju. Zaloge, ki so jih nakupili pred sankcijami, bodo pošle še letos. Že sedaj proizvodnja Huaweija P40 in Mate40 škripa in ne dosega želenih številk.

Ni še znano, koliko bi Huawei iztržil ob prodaji. V fiskalnem letu 2020 (od tretjega četrtletja 2019 do 2020) so prodali za 39,7 milijard dolarjev telefonov Mate in P. Huawei je drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. To ne bi bila prva prodaja. Lani novembra so najavili odprodajo družine Honor, ki sodi v spodnji cenovni razred telefonov. Kupuje jo konzorcij 30 investitorjev, ki jih vodijo šenženske oblasti, za kar bodo odšteli 15,5 milijard dolarjev. Honor so prodali zaradi ameriških sankcij, saj brez ameriške tehnologije poceni telefonov niso mogli več izdelovati.

Huaweijev tiskovni predstavnik je najnovejše pogovore zanikal.