Huawei v odločno sodno vojno proti ameriški blokadi

Dare Hriberšek

29. maj 2019 ob 22:00:48

Iz podjetja so sporočili, da so vložili procesni zahtevek pred ameriškim sodiščem, s katerim dopolnjuje svojo marca vloženo zahtevo po presoji National Defense Authorization Acta (NDAA), torej zakona, ki je podlaga za prepoved sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem.

Z današnjo vlogo Huawei od sodišča zahteva, da iz NDAA izloči oddelek 889, torej del, ki njihovo podjetje označuje kot obveščevalno sporno. Po mnenju pravnikov Huaweija je ta določba v neskladju z ameriško ustavo zato, ker za svoja zatrjevanja ne navaja nobenih dokazov, zato jih podjetje tudi ne more izpodbijati v sodnem postopku. S čimer so kršene njihove procesne pravice. Po njihovem mnenju si je Kongres s sprejemom take določbe neustavno prisvojil funkcijo sodnika in posledično prepovedal prodajo njihovih izdelkov zveznim agencijam, še več, prepovedal je prodajo tudi drugim organizacijam, ki nimajo nobene neposredne zveze z ameriško vlado.

Pred medije je stopil tudi Song Liuping, Huaweijev CLO (Chief Legal Officer), ki je vlado ZDA pozval naj umakne prepoved, saj ta ne bo pripomogla k večji informacijski varnosti, pač pa le odmika pozornost od resničnih varnostnih izzivov. Sodni postopek je po njegovem mnenju zadnja obrambna linija pravičnosti, saj v podjetju zaupajo v neodvisnost ameriškega sodnega sistema in upajo, da bo sodišče popravilo napake, zagrešene z NDAA.

"Vse to postavlja nevaren precedens. Danes gre za telekomunikacije in Huawei. Že jutri je lahko to vaša panoga, vaše podjetje, vaše stranke," je še pristavil Liuping.

Prvo zaslišanje v zvezi z zadevo je razpisano za 19. september.