Po Googlu sodelovanje s Huaweijem prekinjajo še druga podjetja

Dare Hriberšek

20. maj 2019 ob 18:19:06

Potem, ko je včeraj sodelovanje s kitajskim Huaweijem prekinil Google, so se mu po poročanju medijev danes pridružili še Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom, ki so ustavili dobave svojih čipov, dokler se ameriško-kitajski spor ne razreši. Podobno je dobave iz avojih ameriških (ne pa tudi drugih) tovarn zaustavil nemški Infineon Technologies.

Se je pa prvi javno odzval Google in sicer so uporabnike Huaweijevih naprav za silo potolažili, da bo Google Play za njih na obstoječih napravah še vedno dostopen, prav tako vse varnostne funkcije, še vedno pa ostaja vprašanje glede bodočih nadgradenj sistema. Mimogrede, govorimo o drugem svetovnem proizvajalcu pametnih telefonov, merjeno v prodanih kosih, približno polovica teh je prodanih zunaj meja Kitajske.

Uradno so se končno oglasili tudi iz Huaweija in sicer, da bodo še naprej zagotavljali varnostne popravke in poprodajno podporo za že kupljene naprave, skrb zbujajoče pa je, da tudi oni niso povedali ničesar glede nadgradenj same platforme. Tudi ne, kakšen sistem bo poganjal njihove prihajajoče naprave. Ko smo že ravno pri tem, zdi se, da leto 2019 ni ravno naklonjeno prepogljivim telefonom.

Ameriška tehnološka podjetja so sicer začela prekinjati poslovne stike z Huaweijem, potem ko je ameriško Ministrstvo za trgovino izdalo direktivo, ki za sodelovanje s Huaweijem in njegovimi 70 podružnicami zahteva izrecno dovoljenje vlade. Zaradi ukrepa so danes nekoliko navzdol zdrsnile tudi njihove delnice: Intelove za odstotek, Googlove pa za dva.