Tudi Slovenija uvaja digitalni davek

Dare Hriberšek

16. maj 2019 ob 19:12:11

Potem, ko so propadla pogajanja za skupni evropski okvir za uvedbo takega davka, so se nekatere države članice na tem področju odločile za solistične akcije, no, Slovenija je bila še pred mesecem dni proti. Zdaj pa je odbor Državnega zbora za finance na predlog Levice sprejel sklep, s katerim vladi nalaga, da do aprila prihodnje leto pripravi ustrezen predlog zakona, ki bi nato začel veljati jeseni istega leta.

Predlog so podprli vsi člani odbora, razen Andreja Širclja iz SDS. Slednji je opozoril, da bi si morali pred uvedbo takega davka odgovoriti na vprašanja, kakšen učinek bi njegova uvedba imela na gospodarstvo, javne finance in na davčno konkurenčnost Slovenije. Vsi člani odbora pa so se strinjali, da je področje precej kompleksno in da bi za njegovo učinkovito urejanje potrebovali dogovor na globalni ravni. Ker je kaj takega za zdaj nerealno pričakovati, saj imajo nekatere države od tega koristi, so z veliko večino podprli prvi korak na ravni države.

Predstavnica ministrstva za finance je poudarila, da za zdaj nimamo nobenih podatkov o tem, koliko prihodkov pri nas ustvarijo velika tehnološka podjetja in da bi za kaj takega morali prilagoditi naše informacijske sisteme. Prav zato so predstavniki Levice ministrstvu predlagali, naj sledi zgledu Avstrije, kjer so z zakonom uredili tudi poročanje izvrševalcev digitalnih storitev o svojih prihodkih, kar bodo morali začeti početi s prihodnjim letom.