Bo tudi Kalifornija dodatno obdavčila tehnološke zaslužkarje?

Dare Hriberšek

13. feb 2019 ob 22:24:03

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je v svojem nagovoru o stanju v tej zvezni državi predlagal uvedbo digitalne oz. podatkovne dividende, posebnega davka, ki bi ga zaradi upravljanja z osebnimi podatki plačevala velika tehnološka podjetja. Kot je povedal guverner, ki je na svojem položaju šele kak mesec, bi bilo prav, da so prebivalci Kalifornije, ki gosti največ takih podjetij, deležni dela milijard, ki jih ta tam služijo. S tem se je pridružil delu ameriške politike, ki se zavzema za višjo obdavčitev bolj premožnih članov ameriške družbe, še več, svojim sodelavcem je že naložil pripravo ustreznega predloga zakona.

Newson je še poudaril, da je kot guverner ponosen na vsa ta podjetja, a ker njihovi prihodki večinoma slonijo na zbiranju, obdelavi in preprodaji osebnih podatkov, morajo te družbe nositi tudi odgovornost za njihovo zaščito. Uporabniki pa imajo pri tem pravico do nadzora in obveščenosti o tem, kako so ti podatki uporabljeni.

Napoved so že pozdravile nekatera civilna združenja, ki se borijo za pavice do zasebnosti. Kalifornija je sicer glede pravic uporabnikov ena naprednejših zveznih držav, lansko poletje so tam sprejeli še kar strog zakon o zaščiti osebnih podatkov, ki bo začel veljati prihodnje leto.