Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve

Dare Hriberšek

30. okt 2018 ob 09:29:52

Britanski finančni minister Philip Hammond je napovedal uvedbo posebnega dvoodstotnega davka na prihodke, ki si jih od tamkajšnjih prebivalcev prislužijo velika tehnološka podjetja. Britanija torej uvaja davek, o katerem razmišljajo številne države, med njimi tudi EU in, ki bo drastično spremenil poslovni položaj družb kot so Facebook, Google in Amazon.

Digital Services Tax oz. davek na digitalne storitve bo zajel ponudnike digitalnih platform z iskalnimi pogoni, družabnimi omrežji in spletnim trgovanjem, plačala pa ga bodo le podjetja, ki imajo letno več kot 500 milijonov funtov globalnih prihodkov. Novost naj bi začela veljati leta 2020, drugih podrobnosti pa zakladnik Hammond še ni želel pojasnjevati.

Davek je tako nekakšna politična posledica folklore optimiziranja davkov, ki so ga izvajala taka podjetja, največkrat tako, da so prodajo speljala skozi katero od svojih podružnic v državi z nizkimi davki; v EU je bila to večinoma Irska. Pritisk otoške javnosti je zlasti dvignila nedavna novica, da priljubljeni pevec Ed Sheeran v Veliki Britaniji letno poravna več davkov kot Amazon (in Starbucks).

Mediji za zdaj še niso pridobili odzivov predstavnikov podjetij, ki bodo z ukrepom prizadeta, se je pa negativno že odzvalo združenje TechUK, ki vneto lobira za njihove interese, med člani pa najdemo tako Facebook, kot tudi Google in Amazon.

Se je pa minister Hammond med izjavo za javnost tudi pošalil, da zaradi uvedbe novega davka pričakuje klic Facebookovega direktorja za komuniciranje. Pred dobrim tednom dni je to namreč postal nekdanji podpredsednik britanske vlade in šef britanskih liberalcev, Nick Clegg.