ZDA razmišljajo o tožbi Francije pred WTO

Dare Hriberšek

14. mar 2019 ob 06:23:14

T.i. digitalni davek, ki ga je nedavno napovedal francoski finančni minister, se že sooča s prvimi preprekami. Chip Harter, visoki uradnik ameriškega finančnega ministrstva je namreč pred pariškim srečanjem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) na temo digitalnih davkov napovedal, da ZDA intenzivno razmišljajo o primernem odzivu na davek, za katerega menijo, da je diskriminatoren do ameriških podjetij.

Po njihovi oceni bi ga bilo mogoče spodbijati v okviru sklenjenih trgovinskih sporazumov in pred organi Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Sam ukrep pa bi po njegovem mnenju bolje izpeljati s širšim mednarodnim dogovorom, sprejetim v okviru OECD. Harter je še poudaril, da bodo ZDA nasprotovale vsakemu takemu davku, ki bi ga sprejela katerakoli posamezna država, poleg tega pa po njihovem mnenju tak ukrep ne bi smel biti omejen na zgolj eno samo industrijo.

OECD je sicer začela s pogovori, ti naj bi se končali z novim, globalnim sporazumom, ki bi uredil obdavčenje velikih tehnoloških podjetij, ki svoje davke pogosto prijavljajo v državah z nizko davčno stopnjo. Na drugi strani pa v državah, kjer prihodki dejansko nastajajo, poravnavajo le minimalne davke. A takega sporazuma ni pričakovati pred letom 2020, zato so nekatere države - ob Franciji še Velika Britanija, Italija, Španija in Avstrija - začele pripravljati svoje lastne različice.

Francija je tako prejšnji teden predstavila predlog zakona, s katerim bi obdavčili podjetja, ki globalno na spletu ustvarijo vsaj 750 milijonov prihodkov, od tega v Franciji najmanj 25 milijonov evrov. Tak davek bi v sedanjih razmerah v veliki večini prizadel ameriška podjetja.