Francoski digitalni davek bo navrgel pol milijarde letno

Dare Hriberšek

4. mar 2019 ob 23:47:53

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je konec tedna povedal nekaj več podrobnosti o t. i. digitalnem davku, ki ga namerava uvesti Francija. Davek naj bi po načrtih plačevala samo podjetja, ki prihodke ustvarijo na spletu, globalno vsaj 750 milijonov, v Franciji pa najmanj 25 milijonov evrov. Gre za podjetja, ki na svojih platformah povezujejo ponudnike in stranke in pri tem pobirajo provizije, pa podjetja, ki služijo s prodajo osebnih podatkov v oglaševalske namene. Podjetij, ki svoje izdelke in storitve prodajajo na lastnih straneh, pa novi davek ne bo prizadel.

Davek bi tako po ministrovi oceni moralo plačevati približno 30 podjetij, večinoma ameriških (omenjajo se Google, Amazon, Facebook, Apple, Uber, Airbnb in Booking) bodo pa med njimi tudi kitajska, britanska, nemška in španska podjetja ter tudi francoski Criteo, ki je specializiran za spletno oglaševanje. Novega davka naj bi se letno nateklo za približno 500 milijonov evrov.

La Maire je še dodal, da gre v neki meri za vzpostavitev fiskalne pravičnosti, saj tehnološki giganti plačajo približno 14 odstotnih točk manj davščin, kot pa evropska mala in srednja podjetja. Finančno ministrstvo bo zakon v sredo predstavilo na seji vlade, nato pa bo romal v parlamentarno proceduro.

Francija se sicer skupaj z Nemčijo in Veliko Britanijo že nekaj časa bori za višjo obdavčitev velikih tehnoloških družb, a so njihove vlade znotraj unije naletele na odpor držav z nizkimi davčnimi stopnjami za podjetja, denimo Luksemburga in Irske.