EU še ni odpisala Huaweija za gradnjo omrežij 5G

Matej Huš

28. mar 2019 ob 08:53:04

Medtem ko je ZDA prepovedala, da bi Huawei gradil omrežja 5G, češ da je podjetje pretesno povezano s kitajsko vlado in kot tako predstavlja nevarnost za ameriško nacionalno varnost in strateške interese, v Evropi prepovedi za zdaj ne bo. Kljub pritiskom iz ZDA se Evropska komisija ni odločila za prepoved Huaweijeve opreme, je pa izrazila zaskrbljenost. Priporočila je skupen pristop k varnostnim tveganjem, v dokumenti pa ni izrecno omenila Huaweija. Nemčija je v preteklosti že dejala, da Huaweiju ne bo branila dostopa do trga, kar je močno razhudilo ZDA.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip je dejal, da bo tehnologija 5G gotovo preoblikovala gospodarstvo in družbo ter prinesla priložnosti za podjetja in ljudi, a se to ne sme zgoditi, ne da bi poskrbeli za varnost. Komisar za varnostno unijo Julian Kling je dodal, da je odpornost digitalne infrastrukture ključnega pomena za vlade, podjetja, državljane in delovanje demokratičnih institucij, zato je treba razviti evropski pristop k zaščiti celovitosti omrežja 5G.

Komisija priporoča ukrepe na nacionalni ravni in na ravni EU. Na državni ravni morajo članice do junija dokončati nacionalno oceno tveganja za omrežno infrastrukturo za 5G, čemur bo sledila posodobitev varnostnih zahtev in pogojev. Komisija izrecno poudarja, da imajo države pravico izključiti določena podjetja, če ne izpolnjujejo standardov in pravnega okvira. Ta dikcija je jasno usmerjena proti Huaweiju, čeprav to ne piše. Končna odločitev bo v rokah vsake države članice.

Na nivoju Unije pa si bodo države izmenjevale informacije. Z Evropsko agencijo za kibernetsko varnost (ENISA) bodo pripravile usklajeno oceno tveganja in se dogovorile o ukrepih za zmanjšanje tveganja, kar vključuje certificiranje, preskuse, nadzore in priprava seznamov tveganih dobaviteljev ali izdelkov. ENISA bo pripravila skupno oceno tveganja do oktobra.