Britanci aretirali Juliana Assanga

Dare Hriberšek

11. apr 2019 ob 13:19:17

Juliana Assanga, ustanovitelja Wikileaksa, je britanska policija aretirala na Ekvadorski ambasadi v Londonu, potem, ko mu je ta država odvzela pravico do azila. Assange je sicer za zidovi ambasade preživel zadnjih sedem let. Tja se je zatekel pred obtožbami za spolni napad na Švedskem, britanski organi pregona pa so za njim leta 2012 razpisali tiralico, potem ko se pod varščino ni zglasil na sodišču. Nekoliko bolj posreden razlog za neprostovoljni zapor pa tiči v strahu pred izročitvijo ZDA, kjer bi utegnil odgovarjati za žvižgaške objave na Wikileaksu, ki so tedaj precej prizadele geostrateške interese Washingtona. Obtožnica tam sicer nikoli ni bila uradno vložena, smo pa lani jeseni poročali o spodrsljaju tožilca, ki kaže, da je bilo to storjeno v tajnosti.

Kot so povedali predstavniki londonske policije, so v ekvadorsko veleposlaništvo vstopili na povabilo tamkajšnjega veleposlanika, aretacijo pa so opravili v imenu ZDA. Po Assanga je prišlo kar sedem policistov, ki so ga nato vklenjenega odpeljali v pridržanje, že jutri pa naj bi stopil pred sodnika.

Ekvadorski predsednik Lenín Moreno je na Twitterju pojasnil ozadje odvzema azila z Assangovim večkratnim kršenjem mednarodnih konvencij in dnevnih protokolov, ki veljajo na ambasadi. Pred meseci so mu iz podobnih razlogov že odvzeli internetno povezavo in prepovedali obiske, Assange pa jih je tožil zaradi kratenja človekovih pravic. Morda velja omeniti, da je Wikileaks prav včeraj Ekvador obtožil vohunjenja za Assangom, po njihovih zatrjevanjih naj bi skrivaj snemali njegove obiskovalce, med drugimi tudi zdravnika in odvetnika.